foto: Shutterstock

Anýz si vypěstujete i doma

Julius Caesar dával svým vojákům anýz jako sladkost, Hippokrates ho používal při léčbě kašle a dýchacích problémů. Tato léčivka se používá také k ochucení bonbonů, krémů, koláčů nebo sušenek. Pěstovat ji můžete i v květináči na okně.

Anýz vonný (Pimpinella anisum) – setkat se můžete i s názvem bedrník nebo anýz bedrník – patří podobně jako fenykl nebo kopr do čeledi miříkovitých. Ta je opravdu bohatá na aromatické rostliny.
Květy anýzu jsou bílorůžové, seskupené do okolíků. Překvapí i jejich listy – ploché v přízemní růžici se podobají hladkolisté petrželi, čárkovité u květu zase kopru. Celá rostlina výrazně voní.

 

Léčivé účinky
Anýz má antibakteriální účinky. Obsahuje látku anetol, která podporuje odkašlávání. Proto pomáhá při zánětech horních cest dýchacích, tlumí kašel, regeneruje výstelky průdušek, a to i u kuřáků. Také zmírňuje migrény. Díky trávicím enzymům léčí a uklidňuje žaludek a povzbuzuje činnost střev, působí proti střevním kolikám u miminek. Bylina podporuje tvorbu mateřského mléka. Je vhodná i pro celkové povzbuzení organismu a posílení imunity.

foto: Shutterstock

 

Nať a semena
Léčivé účinky mají jak semena anýzu, tak nať, která se přidává do jídel. Vypěstujete ji i v květináči na parapetu, podobně jako třeba známější kerblík. Anýz vysévejte od dubna do června, potřebuje lehkou teplou půdu a místo na slunci. Pokud chcete sklízet semena, připravte si na záhonu řádky vzdálené od sebe asi dvacet pět centimetrů a hluboké tři centimetry. Rostlina vyklíčí pouze ve tmě (trvá to až jeden měsíc) a uložená jen mělce pod povrchem vzchází daleko hůř. Proto se doporučuje k anýzu přisívat značkovací plodinu, například ředkvičku. Její listy půdu trochu přistíní a také ji ochrání především před vyschnutím. Po vzejití se anýz protrhá, aby byl řádek pravidelný. Kvést začíná od června do srpna, záleží na době výsevu. Šedozelené okolíky anýzu dozrávají postupně, nejčastěji od kraje, a to ve druhé polovině prázdnin. Jakmile začnou hnědnout, je třeba vršky rostlin ostříhat a v menších svazcích zavěsit a nechat doschnout pod střechou. Vždy pod ně položte čistý papír nebo látku, která bude zachytávat samovolně odpadající zralá semena. Květenství je možné sušit i rozprostřené na síti.
Anýz, ačkoli nejde o domácí bylinu, občas najdete i ve volné přírodě. Třebaže jde o miříkovitou rostlinu, není to dvouletku jako třeba mrkev či petržel, ale svým životním cyklem se podobá jednoletému kopru.


Použití v ekozahradě
Víte, že pěstování anýzu v okolí zeleninových i květinových záhonů odpuzuje mšice a housenky? Podobně může pomoci i koriandr setý či šanta kočičí.

foto: Shutterstock

 


Léčivé přípravky

Čaj proti nadýmání
1 lžičku semen přelijte menším šálkem vroucí vody a nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Denně pijte 2–3 šálky, vždy si je připravte čerstvé. Pozor, toto množství se nesmí překračovat, předávkování způsobuje pokles tlaku, což může vést až k bezvědomí a otoku mozku.

foto: Shutterstock

 

Extrakt z kořene
1 díl nadrobno pokrájeného sušeného kořene anýzu zalijte 5 díly lihu, koňaku nebo jiné vysokoprocentní hořké lihoviny. Nálev macerujte 2–3 týdny, poté přeceďte a nalijte do malé tmavé lahvičky. Pro povzbuzení produkce žluči a žaludečních šťáv podávejte třikrát denně asi 25 kapek. Protože je extrakt velmi hořký, kapejte ho na kostku cukru.

Pleťová maska na problematickou pleť
1 lžičku najemno podrcených anýzových semen smíchejte se 2 lžícemi tučného tvarohu, 1 lžící namletých a dopředu spařených ovesných vloček a trochou kvalitního olivového oleje. Vzniklou směsí natřete obličej, případně i dekolt a nechte působit asi 20 minut. Poté masku smyjte teplou vodou.

 

foto: Shutterstock

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Jak správně pečovat o psí zuby

Jak správně pečovat o psí zuby

Nemoci chrupu mohou být pro vašeho čtyřnohého kamaráda velmi nepříjemné a bolestivé. Záněty dásní trápí až každého druhého psa a mohou mít závažné zdravotní následky. Proto by péče o psí chrup měla začít už od štěněčího věku a stát se nedílnou součástí každodenní rutiny.

Celý článek