foto: Shutterstock

Sladký zelený hrášek

Mladý zelený hrášek obsahuje spoustu vitaminů a stopových prvků. Navíc je velmi chutný a má krásnou barvu, díky které získá vaše menu tu správnou jarní atmosféru!

 

Rizoto s hráškem a brokolicí

  • 400 g rýže
  • 400 g brokolice
  • 200 g zeleného hrášku z plechovky
  • 1 litr zeleninového vývaru (vývar z brokolice)
  • olivový olej
  • 80 g ricotty (nebo tvarohu)
  • 2 ančovičky v oleji
  • strouhaný parmazán
  • 1/2 sklenky bílého vína

 

Brokolici uvařte v osolené vodě. Pár kousku si nechte na ozdobu, zbytek natrhejte na drobnější kousky. Na pánvi mezitím osmažte na olivovém olej ančovičky. Přidejte rýži a nechte ji trochu zesklovatět, asi 1 minutu. Přilijte bílé víno a chvíli duste. Pak přidejte naběračku vody z brokolice, a tak postupujeme pokaždé, až se voda z rýže odpaří. Použijte zhruba 1 litr vývaru. V polovině dušení přidejte nasekanou brokolici a hrášek. Po uvaření rýži odstavte z plamene a osolte. Dále vmíchejte parmazán a ricottu. Ozdobte nasekanou brokolicí a můžete podávat.

 

 

foto: Shutterstock

Svěží hrášková polévka

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 500 g mraženého hrášku
  • 120 ml smetany na vaření 12%
  • sůl, pepř
  • lístky čerstvé máty
 

V hrnci rozehřejte lžíci oleje, přidejte nasekanou cibuli a smažte ji na mírném plameni, dokud nezesklovatí (2–3 minuty). Zpěněnou cibuli zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Do hrnce přidejte hrášek, plamen snižte na střední stupeň a vařte 10 minut. Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut. Uvařenou polévku rozmixujte s několika lístky čerstvé máty tyčovým mixérem dohladka. Osolte a opepřete a můžete podávat.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek