foto: Shutterstock
Sladký zelený hrášek
Rizoto s hráškem a brokolicí
- 400 g rýže
- 400 g brokolice
- 200 g zeleného hrášku z plechovky
- 1 litr zeleninového vývaru (vývar z brokolice)
- olivový olej
- 80 g ricotty (nebo tvarohu)
- 2 ančovičky v oleji
- strouhaný parmazán
- 1/2 sklenky bílého vína
Brokolici uvařte v osolené vodě. Pár kousku si nechte na ozdobu, zbytek natrhejte na drobnější kousky. Na pánvi mezitím osmažte na olivovém olej ančovičky. Přidejte rýži a nechte ji trochu zesklovatět, asi 1 minutu. Přilijte bílé víno a chvíli duste. Pak přidejte naběračku vody z brokolice, a tak postupujeme pokaždé, až se voda z rýže odpaří. Použijte zhruba 1 litr vývaru. V polovině dušení přidejte nasekanou brokolici a hrášek. Po uvaření rýži odstavte z plamene a osolte. Dále vmíchejte parmazán a ricottu. Ozdobte nasekanou brokolicí a můžete podávat.
foto: Shutterstock
Svěží hrášková polévka
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 700 ml zeleninového vývaru
- 500 g mraženého hrášku
- 120 ml smetany na vaření 12%
- sůl, pepř
- lístky čerstvé máty
V hrnci rozehřejte lžíci oleje, přidejte nasekanou cibuli a smažte ji na mírném plameni, dokud nezesklovatí (2–3 minuty). Zpěněnou cibuli zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Do hrnce přidejte hrášek, plamen snižte na střední stupeň a vařte 10 minut. Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut. Uvařenou polévku rozmixujte s několika lístky čerstvé máty tyčovým mixérem dohladka. Osolte a opepřete a můžete podávat.