foto Shutterstock

Česnek a jahody – proč je pěstovat společně?

Dlouho bylo zvykem pěstovat na každém záhoně jen jeden druh zeleniny. Proč se od tohoto principu ustupuje a jaké výhody společné pěstování přináší?

Pěstovat jeden druh zeleniny na jednom záhonu mělo své výhody – najednou se osíval nebo osazoval, zaléval, stejnými prostředky chránil před chorobami a škůdci… Inspirací pro tento způsob pěstování byla velká pole, kde práci zjednodušovala technika. V posledních letech se ale od tohoto principu ustupuje a přednost dostává společné pěstování více plodin. Nabízí mnoho výhod a možností a vrací se k přírodě, kde také nenajdete jen jeden druh na jednom místě.

 

Jeden druh příroda nezná

Sousední rostliny se nejen doplňují, ale vzájemně také ovlivňují. Buď si prospívají, například v boji se škůdci či v hospodaření s vodou, nebo také škodí – například růžím v sousedství jabloní opadávají listy či vikve brzdí nakvétání brambor.

Nejen pro zeleninu platí, že by měla všemi svými částmi maximálně využít prostor, a to jak v půdě, tak nad ní. Proto se doporučuje vedle sebe vysazovat kořenovou zeleninu, tedy mrkev, karotku či petržel, jejíž větší část je ukrytá v záhonu, a třeba rajčata. Ta potřebují více místa nad povrchem. Není to jediná výhoda společného pěstování více druhů.

Další výhody:
• Vysazením mělce a hluboce kořenících rostlin vedle sebe pomáhá k prokypření půdy i lepšímu využití vody.
• Pokud vedle sebe umístíte druhy, které mají odlišné nároky na živiny, nebudou si je vzájemně odčerpávat a v půdě se nenahromadí nevyužitelné prvky.
• Vysoké druhy jako rajčata, bob nebo tyčkové fazole stíní půdu a rozptylují prudké srážky, čímž vytvářejí lepší podmínky pro růst třeba špenátu nebo čtyřboče.
• Podobně jako každoroční střídání plodin také jejich společné pěstování na jednom místě udržuje půdou zdravou. Známý je pozitivní vliv aksamitníků na růže.
• Různé druhy se navzájem chrání před chorobami a škůdci. Například bělásky velmi lákají zelná pole, pokud ale v jejich sousedství vysadíte jiné rostliny, vůně není pro motýla tak intenzivní a zelí často nenajdou.
• Některé rostliny se dokonce navzájem podporují v růstu – nejde sice o vědecky popsaný a univerzální jev, ale v praxi vyzkoušený ano. Platí to třeba pro celer a květák nebo salát a ředkvičky.

 

Díky společnému pěstování je zelenina méně napadána škůdci a chorobami. foto Shutterstock

 

Jak využít bylinky a květiny

Také tyto rostliny velmi ovlivňují to, jak budou v zahradě prosperovat užitkové rostliny. Známý je vliv aksamitníku a měsíčku na zdravou půdu. Ale můžete využít i další letničky a trvalky.
* Levandule – odpuzuje mšice a mravence, vysazuje se k růžím.
* Slunečnice – zlepšuje kvalitu půdy a lze ji využít jako zelené hnojení.
* Lichořeřišnice – odpuzuje hmyzí škůdce, hlavně mšice, a stíní půdu pod tyčkovými fazoly a rajčaty.
* Bazalka – chrání okurky před padlím.
* Heřmánek – podporuje růst rajčat a omezuje houbové choroby hrachu, fazolu či salátu.
* Saturejka – brání náletu mšice makové na bob a fazol.
* Šalvěj – odhání běláska zelného, plže a hlemýždě.

 

Měsíček vysejte například k rajčatům, paprikám, česneku či cibuli. foto Shutterstock

 

Svazenka si rozumí například s česnekem, květákem či brokolicí. foto Shutterstock

 

foto Shutterstock

 

 

Doporučené a nevhodné kombinace rostlin

Při společném pěstování zeleniny se rostliny dělí na hlavní a vedlejší, a to podle doby a starostlivosti, kterou si nárokují. Jako hlavní se tedy uvádějí ty, které potřebují nejvíc místa, času i péče. Vedlejší – používá se i označení partnerské – jsou doplňkové a pěstují se jen kratší čas. Na záhon se ještě vysévají či vysazují předplodiny a následné druhy, zde není výběr nijak omezený, protože je pěstujete jindy než zeleninu, a tedy její úrodu nijak neovlivní.

 

Cibuloviny

Cibule
Pro společné pěstování se hodí: kopr, okurka, česnek, majoránka, mrkev, salát, rajče
Nehodí se: fazol, hrách, zelí, pór
Česnek
Pro společné pěstování se hodí: jahodník, okurka, pór, mrkev, svazenka, rebarbora, měsíček, salát, celer, špenát, aksamitník, rajče
Nehodí se: fazol, košťáloviny
Pór
Pro společné pěstování se hodí: jahodník, česnek, mrkev, celer
Nehodí se: fazol, hrách

Vícedruhové záhony jsou pestré a působí přirozeněji. foto Shutterstock

 

Plodová zelenina

Cuketa
Pro společné pěstování se hodí: bazalka, fazol, heřmánek, cibule
Nehodí se: okurka
Rajče
Pro společné pěstování se hodí: fazol, košťáloviny, mrkev, pór, petržel, měsíček, salát, celer, špenát, aksamitník, cibule
Nehodí se: hrách, fenykl, brambory, červená řepa
Paprika
Pro společné pěstování se hodí: okurka, petržel, košťáloviny, měsíček, hořčice
Nehodí se: rajče, brambor
Okurka
Pro společné pěstování se hodí: bazalka, kopr, hlávkový salát, celer, cibule, špenát, fazol tyčkový
Nehodí se: ředkvička, ředkev
Lilek
Pro společné pěstování se hodí: košťáloviny, měsíček, salát, špenát
Nehodí se: hrách, brambory, rajče, paprika, červená řepa

 

Vhodně zkombinované rostliny si navzájem poskytují ochranu. foto Shutterstock

 

Kořenová

Celer
Pro společné pěstování se hodí: květák a ostatní košťáloviny, fazol, pór, špenát, rajče
Nehodí se: brambory, kukuřice, celer
Mrkev
Pro společné pěstování se hodí: endivie, kopr, česnek, zelí, pór, ředkvička, salát, aksamitník, rajče, cibule
Nehodí se: máta
• Červená řepa
Pro společné pěstování se hodí: fazol, saturejka, kopr, cibule
Nehodí se: brambor, mangold, špenát
• Ředkvička a ředkev
Pro společné pěstování se hodí: fazol, jahodník, řeřicha, rajče, mrkev, salát
Nehodí se: okurka, cuketa

 

Brutnák je dobrý soused pro salát, fazole či brambory. foto Shutterstock

 

Luskoviny

Hrách
Pro společné pěstování se hodí: košťáloviny, mrkev, ředkvička, ředkev, salát, špenát
Nehodí se: fazol, brambory, pór, rajče, cibule
• Fazol tyčkový
Pro společné pěstování se hodí: saturejka, okurka, červená řepa, měsíček, salát, špenát, celer, aksamitník
Nehodí se: keříčkový fazol, hrách, pór, cibule
• Fazol keříčkový
Pro společné pěstování se hodí: saturejka, brutnák, kopr, hrách, jahodník, okurka, brambor, košťáloviny, ředkvička, ředkev, celer, rajče, červená řepa
Nehodí se: fenykl, cibule, pór

 

Listová

• Salát hlávkový
Pro společné pěstování se hodí: fazol, brutnák, kopr, hrách, kedlubna, zelí, ředkvička, ředkev, špenát, rajče
Nehodí se: petržel, celer
Špenát
Pro společné pěstování se hodí: fazol, hrách, jahodník, zelí, ředkvička, ředkev, salát, rajče
Nehodí se: mangold, červená řepa
Mangold
Pro společné pěstování se hodí: keříčkový fazol, košťáloviny, mrkev, ředkev, ředkvička
Nehodí se: špenát, červená řepa

 

Různé druhy listové zeleniny mohou růst vedle sebe. foto Shutterstock

 

Brukvovitá zelenina

• Květák a brokolice
Pro společné pěstování se hodí: keříčkový fazol, celer, rajče, svazenka
Nehodí se: cibule, košťáloviny, brambory
Košťáloviny
Pro společné pěstování se hodí: brutnák, keř. fazol, hrách, mrkev, svazenka, měsíček, salát, celer, špenát, aksamitník, rajče
Nehodí se: cibule, česnek
Kedluben
Pro společné pěstování se hodí: fazol, jahodník, hrách, pór, červená řepa, salát, špenát, rajče
Nehodí se: fenykl

 

Ostatní

• Brambory
Pro společné pěstování se hodí: květák, keříčkový fazol, rané zelí, brutnák, máta
Nehodí se: hrách, červená řepa, lilek, salát, rajče, celer
• Kukuřice cukrová
Pro společné pěstování se hodí: fazol, hrách, okurka, dýně, svazenka, špenát
Nehodí se: žádné takové rostliny nejsou známé
Špenát
– díky obsahu saponinů v kořenech má kladný vliv na strukturu a kvalitu půdy, a proto se používá jako předplodina pro většinu zeleniny, například salát, květák či celer. Není použitelný jen pro červenou řepu a mangold, se kterými patří do stejné čeledi merlíkovitých.

 


b
Ačkoli u nás se trend společného pěstování stává módním v několika posledních letech, jde o princip velmi starý. První knihy o něm vycházely už ve čtyřicátých letech minulého století. Inspiroval se v klášterních zahradách vedených řádovými sestrami, které hospodařily na omezených a nepříliš úrodných pozemcích. Proto zkoušely, jak a co spolu pěstovat, aby sklidily co nejvíce zeleniny. Dnes na ně navazují a další cenné zkušenosti přidávají biozahradníci, kteří se snaží kombinací vhodných rostlin a s pomocí užitečných živočichů dosáhnout zdravé úrody a zahrady bez chemické ochrany.


 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek