Foto: Unsplash
Čtyři recepty na bylinkové pomazánky: Zkuste vajíčka s řeřichou nebo česnek s koprem
Pomazánka s česnekem a koprem
- 250 g měkký tvaroh
- 1/2 kelímek zakysaná smetana
- 4 stroužek česnek
- citronová šťáva
- sůl
- čerstvý kopr
Měkký tvaroh promíchejte se zakysanou smetanou, přidejte prolisovaný česnek, sůl, najemno nasekaný čerstvý kopr a podle chuti citronovou šťávu. Promíchejte, dejte na hodinu vychladit do lednice a pak mažte na čerstvé pečivo.
Foto: Shutterstock
Tvarohová pomazánka s pažitkou
- 250 g měkkého tvarohu
- 75 g másla
- 2–3 lžíce smetany nebo mléka
- sůl
- 1 lžička drceného kmínu
- 2–3 lžíce nasekaná pažitky
- 2–3 lžíce nakrájené jarní cibulky
Máslo utřete do pěny. Přimíchejte tvaroh a podle potřeby pomazánku zřeďte smetanou nebo mlékem do požadované konzistence. Dochuťte solí a drceným kmínem. Nakonec vmíchejte najemno nakrájenou cibulku a nasekanou čerstvou pažitku.
Foto: Shutterstock
Vajíčková pomazánka s řeřichou
- 6 vajec
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce malých kapar
- 1/2 cibule
- 1 hrst nasekané řeřichy
- sůl, pepř
- 1 hrst řeřichy na ozdobu
Sýrová pomazánka se zeleninou a petrželkou
- 1velká mrkev
- 1 žlutá paprika
- 120 g sýra eidam nebo gouda vcelku
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 200 g pomazánkového másla
- 150 g čerstvého sýra
- sůl, pepř
Omytou a očištěnou mrkev a papriku nakrájejte na malé kostičky. Tvrdý sýr také nakrájejte na kostičky. Petrželku omyjte a nakrájejte nadrobno, vložte ji spolu se zeleninou a sýrem do mixéru a trochu promixujte, aby se zelenina nasekala na co nejmenší kousky. Do rozmixované směsi ručně vmíchejte lučinu s pomazánkovým máslem, aby se všechny složky spojily dohromady. Nakonec pomazánku opepřete a osolte podle chuti.