Jemné kedlubny
Kedlubnovo-cuketové placičky
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4
- 1 cuketa
- 1 kedlubna
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- sůl, pepř
- olej na smažení
1 Kedlubnu a cuketu nastrouhejte nahrubo. Dejte do mísy, přidejte mléko, dva žloutky, mouku, sůl a pepř a promíchejte. Nakonec vmíchejte sníh z vyšlehaných bílků.
2 Na oleji smažte z obou stran malé placičky, velké asi jako lívance.
Kedlubnový salát s jogurtem
Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: 2
- 2 kedlubny
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- 1 bílý jogurt
- citronová šťáva
- sůl, pepř
- cibulková nať na posypání
1 Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (nebo nudličky). Nakrájejte jarní cibulku, utřete česnek. Smíchejte vše dohromady, přidejte jogurt, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
2 Promíchejte a hned podávejte. Před servírováním posypte zelenou natí z cibulky, nakrájenou na kroužky.
Květákovo-kedlubnový krém
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6
- 1/2 hlávky květáku
- 1 velká kedlubna
- 1,25 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- cibulová nať
- čerstvá pažitka
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
1 Květák a kedlubnu nakrájejte na malé kousky a asi 10 minut povařte v zeleninovém vývaru. 2 Rozmixujte ji na hladký krém, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte polévku smetanou. Podávejte ji posypanou nasekanou pažitkou.
Kedlubnový salát s okurkou
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 2
- 2 mladé kedlubny
- 1 salátová okurka
- 1 malá cibulka
- malý kousek křenu
- ocet
- olej
- sůl
- sekaný kopr
1 Kedlubny oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Dejte do mísy, přidejte nadrobno nakrájenou okurku, najemno strouhaný křen a nasekanou cibulku.
2 Zalijte zálivkou z oleje, octa a soli. Přidejte nasekaný kopr, promíchejte a před podáváním nechte chvíli odležet v lednici.