Lehké obědy
Zapečený chřest s lososem a rozmarýnem
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4
- 600 g filetů z lososa
- citronová šťáva
- 4 lžíce másla
- 500 g chřestu
- 2 cibule
- čerstvý rozmarýn
- 100 g strouhaného polotvrdého sýra
- 100 g zakysané smetany
- 150 g smetany ke šlehání
- sůl, pepř
1 Lososa nakrájejte na větší kousky, zakápněte citronovou šťávou, osolte, opepřete a nechte stranou marinovat. Chřest oloupejte, zdřevnatělé konce odkrojte a 5 minut povařte v osolené vodě. Pak ho nakrájejte na kousky dlouhé asi pět centimetrů.
2 Zapékací mísu vymažte máslem, do ní dejte chřest, cibuli nakrájenou na kolečka, kousky lososa a snítky rozmarýnu. Vše osolte a opepřete.
3 Na menší pánvi přiveďte za stálého míchání k varu zakysanou smetanu spolu se smetanou ke šlehání, poté přisypte polovinu dávky strouhaného sýra, ochuťte solí a pepřem a povařte do husté konzistence. Omáčkou přelijete lososa s chřestem. Nakonec omáčku posypte zbývajícím sýrem. Zapékejte v troubě při 200 °C asi 15 až 20 minut. Podávejte s vařenými brambory.
Jarní quiche s hráškem a lososem
Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 5 vajec
- 150 g zeleného hrášku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 60 ml mléka
- 1 jarní cibulka
- 1 kypřicí prášek
- 3 lžíce studené vody
- 200 g filetů z lososa
- 1 lžíce olivového oleje
- 125 ml smetany
- 60 g polotvrdého sýra
- 1 lžíce kopru
1 Z mouky s kypřicím práškem, másla, vejce a studené vody vypracujte hladké těsto. Nechte v lednici 10 minut odpočinout. Lososa osolte a opepřete, pokapejte olejem a citronovou šťávou a dejte na 10–15 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C.
2 Těsto rozválejte na placku a dejte ji do formy na koláč. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 12–15 minut. Pak vyndejte a teplotu trouby snižte na 160 °C.
3 Hotového lososa zbavte kůže a natrhejte na kousky. V misce rozmíchejte vejce, přidejte smetanu a mléko, osolte a opepřete a zamíchejte. Upečený korpus posypte kousky lososa, hráškem, sýrem, jarní cibulkou, zalijte vaječnou směsí a posypejte koprem. Dejte do trouby a pečte ještě 25–30 minut.
Krémové rizoto s hráškem
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
- 400 g rýže Arborio či Carnaroli
- 200 g mladého zeleného hrášku
- 250 ml suchého bílého vína
- 750–1000 ml zeleninového vývaru
- 150 g parmazánu
- 1 větší bílá cibule
- máslo
- bílý pepř, sůl
1 V hlubší pánvi nechte na kousku másla zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přisypte rýži a chvíli ji na opékejte. Zalijte vínem a povařte, aby vyprchal alkohol. Pak přilijte naběračku horkého zeleninového vývaru a za občasného mícháni nechte rýži vařit. Když se tekutina vyvaří, opět vývar přilijte. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud rizoto nezíská krémovou konzistenci (asi 15–25 minut).
2 Přidejte čerstvý mladý zelený hrášek, promíchejte a nechte ho v rizotu prohřát. Osolte, opepřete a na závěr do rizota vmíchejte lžičku másla.