Řepík lékařský

Agrimonia eupatoria

V předkřesťanských dobách byl řepík považován za magický všelék na spoustu neduhů. Již ve starověku znali jeho schopnost léčit kožní vyrážky. Dnes je oblíbený především jako kloktadlo při zánětech v ústní dutině.

Vytrvalá, 60–100 cm vysoká vzpřímená bylina s krátkým a tlustým oddenkem. Má přetrhovaně lichozpeřené a vejčitě pilovité listy. Květy jsou pětičetné, mají žlutou barvu a skládají se do klasovitých hroznů.

Pěstování:

Vyžaduje teplejší a sušší stanoviště s dostatkem výživné půdy. Můžete jej vysazovat do skalek, zídek, suchých štěrkových nebo pískových strání. Kvete od července do září.

Užívané části:

Kvetoucí nať sbíraná v červenci a srpnu, za slunečného, teplého počasí.

Konzervace:

Nať sušte rychle ve stínu zavěšenou nebo v tenkých vrstvách.

Pro léčení:

Při zánětech v krku, ústech a hrtanu, při angíně, rýmě a zápalech sliznic dutiny ústní a trávicích cest.

Zlepšuje trávení: podporuje vylučování žaludečních šťáv, tvorbu žluče a zvyšuje peristaltiku střev a také tlumí průjmy různého původu.

Při onemocnění jater, ledvin i močových cest, při revmatismu a chudokrevnosti.

Lze používat i zevně při nehojících se ranách, bércových vředech a křečových žilách. Řepíkové koupele, kloktadla i obklady jsou též blahodárné a působí protizánětlivě.

Jak využít řepík

Vypěstujte si řepík na zahrádce a připravte si z něj domácí léčivé přípravky.

Řepíkový čaj

1 čajovou lžičku byliny přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 5 minut luhovat. Pijte při nedostatečném trávení nebo při průjmu, nemoci ledvin, jater či močových cest.

Kloktadlo při bolestech v krku

1 lžičku řepíku, 1 lžičku květu měsíčku a 1 lžičku natě tymiánu zalijte 250 ml vroucí vody a nechte vyluhovat. Pak do nálevu přidejte 1 lžičku šalvějové tinktury.

Řepíková koupel

200 g řepíku luhujte ve studené vodě přes noc. Následující den vše zahřejte, sceďte a nalijte do teplé koupele.

Řepíková mast

1 hrst čerstvého řepíku rozřežte nadrobno. 125 g bambuckého másla (nebo vepřového sádla) rozehřejte a bylinky do něj vmíchejte. Přikryjte a nechte přes noc vystydnout. Druhý den vše ohřejte, přefiltrujte přes plátýnko a ještě teplou mast naplňte do malých skleniček. Uchovávejte v ledničce.

Tinktura z řepíku

1 díl čerstvého řepíku rozmělněte v hmoždíři a zalijte 5 díly lihu. Nechte 30 dní stát na chladném místě. Pak tinkturu přeceďte a slijeme do lahví.

Řepíkový olej

100 g nakrájeného čerstvého řepíku zalijete 700 ml slunečnicového oleje. Pak směs zahřívejte půl hodiny ve vodní lázni, přiklopte víčkem a při pokojové teplotě nechte uležet 5 až 7 dní. Pak směs přefiltrujte a přelijte do lahve.


Text: mik,foto: Shutterstock a archiv

Další články

Maca peruánská – v čem spočívá síla této byliny a jak ji pěstovat?

Maca peruánská – v čem spočívá síla této byliny a jak ji pěstovat?

Maca peruánská (neboli řeřicha peruánská, ale také peruánský ženšen) je kořenová zelenina, která pochází z horských oblastí Peru. Využívá se v lidovém léčitelství k prevenci mnoha nemocí, ale také podporuje plodnost, psychickou pohodu a vytrvalost. Chcete okusit pozitivní účinky této nenáročné a odolné byliny? Pěstovat ji lze i v našich podmínkách, poradíme vám, jak na to. Celý článek

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek