Provoněný advent
Babiččin punč
- 2 citrony
- 2 pomeranč
- 3 šálky vody
- 150 g cukru
- 200 ml rumu
- 500 ml bílého vína nebo červeného vína
- badyán
- hřebíček
- celá skořice
- jahodový kompot
Vymačkejte šťávu z citronů a jednoho pomeranče a s vodou ji nalijte do hrnce. Vmíchejte cukr a přiveďte tekutinu k varu. Přilijte rum a víno a vložte koření. Zahřejte až téměř k bodu varu a nechte koření chvilku louhovat. Mezitím si nahřejte skleničky. Na dno každé dejte pár kousků kompotovaných jahod a zalijte je punčem. Okraj sklenice ozdobte půlkou plátku pomeranče.
Sirup do svařeného vína
- 500 g krupicového cukru
- 500 ml vody
- 3 kousky celé skořice
- 1 vanilkový lusk
- 3 kuličky nového koření
- 3 tobolky kardamomu
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce kandované pomerančové kůry
- 1 citron
Cukr nasypte do hrnce se silným dnem a zahřívejte. Stále míchejte, cukr se rozpustí a začne karamelizovat. Když karamel dostane barvu medu, opatrně jej zalijte vodou. Jakmile se karamel ve vodě rozpustí, přidejte všechno koření, pomerančovou kůru a rozinky. Z důkladně omytého bio citronu oloupejte kůru a také ji přidejte do hrnce. Vše nechte 5 minut povařit. Pak hrnec odstavte, přiklopte pokličkou a nechte do druhého dne směs louhovat. Druhý den sirup přeceďte a nalijte do vhodných skleniček. Do skleniček přidejte na ozdobu i trochu koření, rozinek a kůry. Na přípravu svařeného vína ohřejte těsně pod bod varu 200 ml vína a přidejte 1–2 lžíce sirupu.
Pomerančový čaj s rumem
- 3 lžíce medu
- 5 ks hřebíčku
- 1 celá skořice
- 1 badyán
- 1 citron
- 500 ml černého čaje
- 300 ml pomerančového džusu
- 1 pomeranč
- hnědý cukr
- rum podle chuti
Do kastrůlku vlijte med, přidejte skořici, hřebíčky, badyán a zalijte 1,5 šálku vody. Přiveďte k varu, vařte 5 minut na mírném ohni, pak vlijte uvařený čaj, pomerančový džus a citronovou šťávu. Přidejte několik koleček citronu a nakrájený oloupaný pomeranč. Na mírném ohni povařte, doslaďte cukrem a po odstavení z ohně přidejte rum podle své chuti. Před podáváním odstraňte z nápoje koření a kolečka citronu.