V kokosové závěji

O bílých Vánocích si už dlouho můžeme nechat jenom zdát, ale to nám nebrání zabořit se aspoň do kokosové závěje. Už máte vybráno, jaké druhy cukroví si letos nachystáte?

Kokosové kuličky z bílé čokolády

  • 250 g bílé čokolády
  • 130 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 60 g strouhaného kokosu

Bílou čokoládu nasekejte na malé kousky a dejte ji do středně velké misky. Přidejte lžíci másla a vanilkový extrakt. V malé pánvi zahřejte na mírném plameni smetanu téměř až k bodu varu. Míchejte ji a dejte pozor, aby se nepřipálila. Jakmile začne na okrajích bublat, stáhněte ji z ohně. Horkou smetanu vlijte do misky k bílé čokoládě, počkejte asi půl minuty, než se čokoláda trochu rozpustí a pak směs důkladně utřete vařečkou dohladka. Mísu zakryjte fólií a dejte směs na 1–2 hodiny vychladit do lednice.

Kokos nasypte na malý talířek. Čajovou lžičkou nabírejte z misky čokoládovou hmotu a hrudky skládejte na velký talíř. Když máte takto všechnu hmotu připravenou, každou hrudku mezi dlaněmi uválejte do tvaru kuličky a na malém talířku ji obalte v kokosu. Když se vám začnou dlaně lepit, opláchněte si je ve studené vodě a pokračujte. Kuličky pak můžete vkládat do papírových košíčků. Před podáváním je opět nechte vychladit. Uchovávejte je v lednici, kde vydrží čerstvé asi tři dny.

 

 

 

Kokosové makronky

  • 250 g kokosové moučky
  • 5 bílků
  • 250 g moučkového cukru
  • 400 g marcipánové hmoty
  • kůra z 1/2 citronu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1/2 šálku moučkového cukru na posypání
Kokosovou moučku rozdrobte, nasypte na pečicí plech a při 100 °C sušte 20 minut v otevřené troubě. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh, přimíchejte polovinu prosátého moučkového cukru a marcipánovou hmotu, kokosovou moučku, zbytek moučkového cukru, citronovou kůru a rum.

Vše zpracujte na polotuhé těsto. Troubu vyhřejte na 160 °C. Cukrářský sáček s kulatým otvorem naplňte těstem a vytlačujte na plech pokrytý pečícím papírem kopečky velikosti vlašského ořechu. Posypte je cukrem a 15 až 20 minut pečte na prostřední příčce trouby.

Upečené makronky mají mít nahnědlou kůrku, ale vnitřek měkký.

 

 

 

Čokoládové kuličky s kokosem

  • 1 šálek loupaných mandlí
  • 1 a 1/2 šálku sušených datlí
  • 1/2 šálku holandského kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku strouhané hořké čokolády
  • strouhaný kokos na obalení

Mandle nasypte do mixéru a umelte najemno (pozor, nemelte příliš dlouho, ať se vám nevytvoří mandlové máslo). Pak přidejte zbývající ingredience a mixujte, dokud se vše nespojí. Pokud je směs příliš lepkavá, přidejte pár lžiček vody. Na talíř si nasypte strouhaný kokos. Z připravené hmoty odebírejte lžičkou kousky, dlaněmi z nich uválejte kuličky a obalujte je v kokosu. Hotové kuličky skladujte v lednici. Můžete je také zamrazit, zmrazené vydrží až tři měsíce.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek