Vykrajovaný koláč
Tento křehký a šťavnatý jahodový koláč je jednoduchý na přípravu, ale nabízí skvělý kulinářský zážitek. Můžete ho servírovat třeba s kopečkem zmrzliny.
Budete potřebovat
- 2 balíčky křehkého těsta
- 1 kg čerstvých jahod
- 120 g krystalového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 rozšlehané vejce
- krystalový cukr na posypání
- vykrajovátka
Postup
1 Jedním balíčkem rozváleného křehkého těsta vyložte vyšší plech nebo pekáček na zapékání tak, aby okraje těsta byly zvednuté až k okraji pekáčku. Těsto posypte asi čtvrtinou cukru. Jahody očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Zbylý cukr smíchejte v míse se škrobem, přidejte jahody a rovnoměrně je s cukrem promíchejte, aby se obalily. Nechte asi 5 minut odstát.
2 Druhý plát rozváleného křehkého těsta rozložte na vál a s pomocí vykrajovátek (například ve tvaru srdce) do něj vykrájejte otvory, kterými bude připečení odcházet pára. Odleželé jahody nasypte do pekáčku na připravené těsto.
3 Plát těsta s vykrájenými otvory položte na jahody a s pomocí vidličky kraje těsta přimáčkněte a spojte se spodním dílem. Pekáček s koláčem dejte na 15–20 minut vychladit do lednice. Mezitím předehřejte troubu na 220 °C. Vychlazený koláč potřete rozšlehaným vejcem a posypte krystalovým cukrem. Vložte do trouby a pečte 20 až 30 minut do zlatohněda. Nechte zcela vychladnout a můžete podávat.