Černá ředkev je bílá a zdravá
Ředkev se sklízí postupně v říjnu, na záhonech vydrží ještě v listopadu. Pokud však meteorologové hlásí silnější a déletrvající mrazy, ukliďte je všechny naráz. Bulvy vyrýpněte vidlemi a přeneste do sklepa, ideální podmínky pro skladování jsou teploty kolem nuly a 95% vlhkost. Pak vydrží až šest měsíců. Konzumuje se většinou syrová – stačí ji oloupat, bílou dužninu nakrájet na plátky a posolit. Jemně strouhanou ředkví si můžete posypat chléb s máslem nebo sýrem, hodí se i do pomazánek. Z nahrubo nakrájené se připravují různé saláty. Zkuste třeba náš recept.
Pěstování a příprava
Černá ředkev se vysévá přímo na záhon od července do poloviny srpna. Půdu je třeba nejprve dokonale připravit. Rostlina nemá ráda čerstvý chlévský hnůj, potom jsou bulvy červivé, praskají a mají nepříjemně pálivou chuť. Nejvhodnější je pěstovat ji ve druhé, případně třetí trati. Ve velmi lehké písčité zemině jsou bulvy tvrdé a pálivé, v těžké se zase deformují a mají ostrou a drsnou chuť. Proto je nejvhodnější půda kyprá, dostatečně hluboká a s vysokým obsahem humusu. Pak sklízíte velké, dobře tvarovaní ředkve.
Zelenina se seje do řádků vzdálených patnáct až dvacet centimetrů, poté se jednotí, aby mezi jednotlivými rostlinami zůstal prostor deset až patnáct centimetrů, podle odrůdy. Velmi důležitá je zálivka, při nedostatku vody se předčasně vytvářejí malé duté bulvy. Vegetační doba černé ředkve se pohybuje mezi 100 až 130 dny. Není náročná na teplo, snáší i krátkodobé mírné mrazíky.
Černá ředkev příznivě ovlivňuje fungování celého lidského organismu
Nejen vitamin C
Černá ředkev je jednou z mála druhů zeleniny, které mají prokazatelně léčivé účinky. Je bohatá především na vitamin C, který zvyšuje obranyschopnost organismu, povzbuzuje činnost mozku a zrychluje reakce. Vitamin PP neboli niacin ovlivňuje metabolismus a kyselina pantotenová zabraňuje chorobám trávicího traktu, nervovým a kožním nemocem. Černá ředkev obsahuje i vysoké množství minerálních látek, hlavně draslíku, který má vliv na vylučování vody z organismu, posiluje krevní oběh a činnost svalů. Dalším prvkem je vápník důležitý pro růst a zdraví kostí a zubů. Hořčík se zase podílí na stavbě kostí a tvorbě různých enzymů. Tato zelenina posiluje činnost střev, šťáva z ní zlepšuje trávení a chuť k jídlu. Při onemocnění žlučníku zvyšuje vylučování žluči a příznivě působí na játra. Využívá se i při léčbě kašle, zahlenění dýchacích cest a pro rozpouštění hlenu. Při zánětu průdušek se šťáva z ředkve smíchá s cukrem nebo medem a užívá se jedna lžíce několikrát denně.
Pro správný vývoj potřebuje dostatečnou zálivku
Salát z černé ředkve a ovoce
100 g černé ředkve, 100 g mrkve, 100 g jablka, 200 g zelí, 1 ks cibule, na dochucení trochu cukru, octa, oleje, soli a mletého černého pepře
Ředkev a mrkev omyjte a nastrouhejte, jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Zelí a oloupanou cibulku jemně nakrájejte. Zeleninu a ovoce promíchejte v misce, podle chuti přidejte olej a ocet, osolte, opepřete a také trochu oslaďte. Nechte hodinu v chladničce, aby se chuti propojily. Salát podávejte například s čerstvým pečivem.
Sklízet můžete asi za čtyři měsíce od výsevu