Podzimní dezerty s čokoládou
Luxusní čokoládová pěna
- 180 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce máslo
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 ks vejce
- 2 lžíce rum, likér nebo jiný oblíbený alkohol
- cukr podle chuti
Čokoládu nalámejte do misky, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a za stálého míchání ji nechte rozehřát. Elektrickým šlehačem ušlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané hmoty a pak ji (spolu s oblíbeným alkoholem) vmíchejte k mírně vychladlé čokoládě. Smetanu ušlehejte dotuha a pomalu ji přimíchejte k základu. Nakonec přidejte dotuha ušlehané bílky. Vše opatrně promíchejte do hladké, nadýchané pěny. Rozdělte ji do misek nebo skleniček a nechte dobře vychladit. Podávejte samostatně nebo ozdobenou ovocem či šlehačkou.
Dýňová pěna s čokoládou
- 5 velkých vaječných žloutků
- 1 šálek cukru
- 3 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 400 g dýňového pyré
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce tmavého rumu
- 1 lžička práškové želatiny
- 50 g kvalitní hořké čokolády
Naplňte velkou misku do poloviny ledovou vodou a dejte ji stranou. Ve středně velkém hrnci rozšlehejte žloutky, 3/4 šálku plus 2 lžíce cukru a 3/4 šálku smetany. Dejte na sporák a zahřívejte za stálého míchání při středně nízké teplotě, dokud nezhoustne – asi 10 minut. Přendejte ji do středně velké misky a položte na připravenou ledovou lázeň. Míchejte do vychladnutí. Do vychladlé směsi přidejte dýňové pyré, vanilkový extrakt, koření a sůl. V malé misce smíchejte 1 polévkovou lžíci rumu a 1 lžičku želatiny. Zahřejte zbývající lžíci rumu a vmíchejte do želatinové směsi, dokud se nerozpustí. Jemně ji zašlehejte do dýňové směsi. Ušlehejte 1/2 šálku smetany dotuha a vmíchejte do dýňové směsi.
Zbylou smetanu a cukr vyšlehejte dotuha. Do misek naplňte dýňovou pěnu, na ni dejte šlehačku a navrch ji posypte nastrouhanou hořkou čokoládou. Nechte dezert přes noc vychladit v lednici. Podávejte studený.