Podzimní dezerty s čokoládou

Oslaďte si život lahodnou nadýchanou pěnou. Kterou si zkusíte připravit? Čokoládovou klasiku nebo podzimní verzi s dýňovým pyré? Výborné jsou obě dvě.

 

Luxusní čokoládová pěna

  • 180 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce máslo
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce rum, likér nebo jiný oblíbený alkohol
  • cukr podle chuti

 

Čokoládu nalámejte do misky, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a za stálého míchání ji nechte rozehřát. Elektrickým šlehačem ušlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané hmoty a pak ji (spolu s oblíbeným alkoholem) vmíchejte k mírně vychladlé čokoládě. Smetanu ušlehejte dotuha a pomalu ji přimíchejte k základu. Nakonec přidejte dotuha ušlehané bílky. Vše opatrně promíchejte do hladké, nadýchané pěny. Rozdělte ji do misek nebo skleniček a nechte dobře vychladit. Podávejte samostatně nebo ozdobenou ovocem či šlehačkou.

 

 

Dýňová pěna s čokoládou

  • 5 velkých vaječných žloutků
  • 1 šálek cukru
  • 3 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 400 g dýňového pyré
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 1 lžička práškové želatiny
  • 50 g kvalitní hořké čokolády

 

Naplňte velkou misku do poloviny ledovou vodou a dejte ji stranou. Ve středně velkém hrnci rozšlehejte žloutky, 3/4 šálku plus 2 lžíce cukru a 3/4 šálku smetany. Dejte na sporák a zahřívejte za stálého míchání při středně nízké teplotě, dokud nezhoustne – asi 10 minut. Přendejte ji do středně velké misky a položte na připravenou ledovou lázeň. Míchejte do vychladnutí. Do vychladlé směsi přidejte dýňové pyré, vanilkový extrakt, koření a sůl. V malé misce smíchejte 1 polévkovou lžíci rumu a 1 lžičku želatiny. Zahřejte zbývající lžíci rumu a vmíchejte do želatinové směsi, dokud se nerozpustí. Jemně ji zašlehejte do dýňové směsi. Ušlehejte 1/2 šálku smetany dotuha a vmíchejte do dýňové směsi.
Zbylou smetanu a cukr vyšlehejte dotuha. Do misek naplňte dýňovou pěnu, na ni dejte šlehačku a navrch ji posypte nastrouhanou hořkou čokoládou. Nechte dezert přes noc vychladit v lednici. Podávejte studený.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek