Oblíbené mleté maso
Grilované karbanátky
- 700 g mletého masa
- 2 stroužky česneku
- čerstvé nebo sušené oregano
- sůl, pepř
- olivový olej
- 1 vejce
- 2 hrsti strouhanky
V míse důkladně promíchejte maso, podrcené stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, olej, vejce a strouhanku. Ze směsi vypracujte karbanátky velikosti dlaně. Rozpálený rošt grilu nebo grilovací pánev potřete olejem. Karbanátky grilujte z obou stran dozlatova.
Kuřecí kebab
- 1 kg mletého kuřecího masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 hrst koriandru
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 plátek másla
- sůl, pepř
Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle se lžící oleje. Přidejte prolisované stroužky česneku, římský kmín a nechte vše rozvonět. Poté odstavte a nechte mírně zchladnout. Všechny bylinky posekejte na velmi drobno a promíchejte s mletým masem. Přidejte citronovou šťávu, hotovou cibulovou směs, osolte, opepřete a opět dobře promíchejte. Nechte směs chvilku odpočinout. Rozpalte gril, maso navrstvěte na špejle a přimáčkněte a poté grilujte z každé strany asi 3–4 minuty dozlatova.
Domácí sekaná
- 2 housky nebo rohlíky
- mléko (na pokropení)
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 vejce
- sůl, pepř
- sušená majoránka
- 1 hrst petrželky
- 200 g anglické slaniny na plátky
Pečivo nakrájejte na kostičky a v misce pokropte mlékem. Cibuli nakrájejte nadrobno. Do velké mísy dejte maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek. (Zbylý bílek nechte na potření sekané.) Přidejte všechny sypké ingredience – bylinky, sůl a pepř. Vmíchejte pečivo v mléce a směs důkladně prohněťte rukama. Vytvarujte z ní stejně velké šišky, položte je na plech potažený pečicím papírem, poklaďte je plátky slaniny a potřete vaječným bílkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 60 minut, dokud není slanina na povrchu křupavá.