Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Tartaletky se švestkami

  • 1 balíček listového těsta
  • máslo na vymazání
  • švestky
  • cukr krystal
  • mletá skořice
  • 2 žloutky

 

Listové těsto rozválejte, vykrajujte z něj kolečka a vkládejte je do formiček na tartaletky vymazaných máslem. Každou tartaletku poklaďte švestkami nakrájenými na osminky a posypte krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

 

 

 

Obrácený švestkový koláč

  • 2 lžíce másla + 2 lžíce cukru
  • švestky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 120 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 žloutky
  • 120 ml zakysané smetany

 

Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Na dno nalijte 2 lžíce rozpuštěného másla a posypte ho cukrem. Půlené švestky dejte těsně vedle sebe řezem dolů na máslo s cukrem. Smíchejte mouku, kypřicí prášek a koření. Vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem a postupně do něj zašlehejte žloutky. Vmíchejte suchou směs a zakysanou smetanu. Těsto rozprostřete na připravené švestky. Pečte na 180 °C asi 60 minut dozlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak koláč převraťte švestkami nahoru.

 

 

Kynutý koláč se švestkami

  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka
  • 65 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 kg švestek

 

Droždí rozdrobte v trošce vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Zbytek mléka smíchejte s rozpuštěným máslem a žloutky. K mouce s cukrem a špetkou soli přidejte kvásek a mléčnou směs a vypracujte hladké nelepivé těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout. Poté jej trochu prohněťte, rozprostřete na plech a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pak ho hustě poklaďte osminkami švestek řezem nahoru. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova.

 

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek