Netradiční zeleninová jídla
Pečený fenykl
- 4 ks fenyklu
- 60 ml olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
Předehřejte troubu na 200 °C. Očištěný fenykl nakrájejte na osminky a uložte je do zapékací misky. Pokapejte olejem, citronovou šťávou, podle chuti osolte, opepřete a promíchejte. Pečte 20 minut.
Gratinované čekankové puky
- 8 bílých čekanek
- 8 plátků vařené šunky
- 40 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 150 ml smetany ke šlehání
- 50 g ementálu
- sůl a muškátový oříšek
Čekanku omyjte a osušte. Vyřízněte košťálovitý střed a vložte do něj šunku. Takto připravené puky položte vedle sebe do zapékací misky. Troubu zapněte na 190 °C. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Postupně vmíchejte mléko a smetanu, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte k varu, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Čekanku zalijte omáčkou a pečte asi 25 minut dozlatova. Jako přílohu podávejte například vařené brambory.
Grilované artyčoky
- 2 velké artyčoky
- půlka citronu
- 1 lžička soli
Na marinádu:
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 stroužky česneku
Na omáčku:
- majonéza
- chilli omáčka
Artyčoky rozpulte včetně stonků, vložte je do vroucí vody s půlkou citronu a lžičkou soli a vařte 40 minut. Po vyjmutí vydlabejte lžičkou chloupky u srdíčka. Položte je na plech vyložený pečicím papírem řezem nahoru. Smíchejte ingredience na marinádu a nalijeme ji na artyčoky. Grilujte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Majonézu smíchejte s trochou chilli omáčky podle chuti. Z hotových artyčoků odlamujte lístky a vnitřní části namáčejte v majonéze.