foto: Shutterstock
Domácí likéry
Borůvkový likér
Na 5 litrů likéru:
- 1 kg borůvek
- 1 kg cukru
- 4 vanilkové cukry
- 4 litry červeného vína
- rum podle chuti
Do hrnce dejte borůvky, zalijte vínem a dejte vařit. Přidejte cukr, vanilkový cukr a nechte ještě 5 minut přejít varem.
Po vychladnutí sceďte a přidejte rum – asi 200 ml na litr borůvkového sirupu nebo podle chuti. Hotový likér naplňte do lahví.
foto: Shutterstock
Trnkový likér
- 2 kg trnek (přešlých mrazem)
- 1 kg cukru
- 2 l vodky nebo konzumního lihu
- 1 l vody
- strouhaný muškátový oříšek
- celá skořice
- hřebíček
Rozmačkané trnky dejte do skleněné láhve, zalijte je vodkou nebo konzumním lihem, přidejte koření a nechte dva týdny vylouhovat.
Sceďte, přidejte vychladlý sirup připravený svařením cukru ve vodě a promíchejte. Likér nechte ještě den ustát a pak jej naplňte do lahví.
foto: Shutterstock
Ostružinový likér
- 500 g čerstvých vyzrálých ostružin
- 250 g cukru krupice
- 1 l vodky
- 5 hřebíčků
- 1 kousek celé skořice
1 Do čtyřlitrové skleněné nádoby s pevným uzávěrem vložte ostružiny a koření, prosypejte cukrem a zalijte alkoholem. Uzavřete a důkladně protřeste.
2 Na slunném nebo teplém místě nechte stát po dobu šesti týdnů. Nádobu neotvírejte, jen občas protřeste. Pak přeceďte přes plátýnko a naplňte do lahví s uzávěrem.
foto: Shutterstock
Švestkový likér
- 1 kg vyzrálých švestek
- 400 g cukru
- 500 ml vodky
- 125 ml brandy
Do větší nádoby (například třílitrové sklenice) vložte půlené vypeckované švestky, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Promíchejte, uzavřete a uložte na dva měsíce na tmavé místo.
Občas směs zamíchejte. Pak likér slijte do čistých lahví a před konzumací nechte ještě asi měsíc zrát.