Hovězí na grilu
Grilovaný steak s omáčkou chimichurri
- 600 g hovězího masa na steak
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě namletý pepř
Na omáčku:
- 200 ml olivového oleje
- 4 lžíce červeného vinného octa
- 2 hrsti hladkolisté petržele
- 3 stroužky česneku
- 1 a 1/2 chilli papričky
- 1 a 1/2 lžičky oregana
- 2 lžíce limetkové šťávy
Na omáčku chimichurri rozmixujte olivový olej, ocet, listy petržele, česnek, chilli papričky zbavené semen, oregano a limetkovou šťávu. Steaky promasírujte v dlaních s olejem, osolte a opepřete. Vložte na rozpálený gril a podle požadovaného stupně propečení grilujte 2,5–4,5 minuty z každé strany. Pak nechte 10 minut zakryté odpočívat. Podávejte s čerstvým pečivem.
Hovězí burgery
- 800 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 4 stroužky česneku
- svazek petrželky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- čerstvé housky
- zelenina k podávání
Maso smíchejte s vejcem, drceným česnekem, sekanou petrželkou, osolte a opepřete. Nechte chvilku odležet a tvarujte karbanátky. Vkládejte je na pomaštěný gril (olejem nebo špekem) a pečte po obou stranách. Podávejte v čerstvé housce, s nakrájenou zeleninou.