foto Shutterstock

Oblíbené drůbeží

Jeho příprava je poměrně rychlá a jednoduchá, a tak není divu, že patří ke stálicím naší kuchyně. Můžete ho péct, smažit nebo dusit. Připravili jsme pro vás tradiční recepty.

 

Křupavé kuřecí kousky

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 šálek kukuřičných lupínků
  • olej
  • sůl, pepř

Kuřecí maso důkladně omyjte a nakrájejte na libovolné kousky. Podle chuti maso osolte a opepřete. Nejprve ho obalíme v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku, a nakonec v kukuřičných lupíncích. Obalené kousky vložte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova.

 

 

foto Shutterstock

Kořeněné kuře pečené na soli

  • 1 kuře
  • 1 kg soli

Na marinádu:

  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce oleje
 

Z koření a oleje rozmíchejte marinádu a omyté a osušené kuře jí pěkně potřete. Do suchého pekáče nasypte ve stejnoměrné vrstvě sůl a na ní položte prsíčky nahoru kuře. V troubě vyhřáté na 200 °C ho pečte asi hodinu a půl dozlatova.

 

 

 

foto Shutterstock

Krůtí paprikáš

  • 1 kg krůtího masa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžíce mleté pálivé papriky
  • 300 ml vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml zakysané smetany
  • 1 větší rajče
  • sůl

Omyté a osušené krůtí maso nakrájejte na kousky a pořádně osolte. Ve větším hrnci rozpalte olej a lžíci másla a maso na něm osmahněte dozlatova. Poté maso vyndejte a na vypečeném tuku osmahněte najemno nakrájenou cibuli, nakrájenou mrkev a papriku a po chvíli přidejte i utřený česnek. Hrnec sundejte z ohně, vmíchejte obě papriky a rychle přilijte vývar, aby paprika nezhořkla. Přiveďte k varu a nechte chvilku provařit. Vraťte do hrnce krůtí maso a pozvolna duste asi 30 minut. Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce. Do omáčky vlijte směs smetany a mouky, kterou předem důkladně promíchejte. Povařte omáčku 8 minut a přidejte nadrobno nakrájené rajče. Vložte maso do omáčky, a ještě společně provařte 7–10 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek