Šťavnaté osvěžení

Domácí limonády a sorbety z čerstvého ovoce patří mezi nejoblíbenější letní osvěžení pro děti i dospělé. Tak neváhejte a připravte si je podle našich receptů.

Jahodová limonáda

Budete potřebovat

  • 450 g jahod
  • 6 lžiček třtinového cukru
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • sodovku nebo perlivou vodu

Několik jahod si nechte na ozdobu. Zbytek spolu se 2 lžícemi cukru rozmixujte. Připravte si dvě skleničky a na dno každé dejte 3 lžíce jahodovéhopyré, po 2 lžičkách cukru a 2 lžících citronové šťávy. Promíchejte, zasypte ledem a dolijte sodovkou či vodou. Podávejte ozdobené jahodami.

Limonáda z lesního ovoce

Budete potřebovat

  • 100 g cukru
  • 300 g směsi lesního ovoce (maliny, ostružiny, rybíz) + na ozdobu
  • 2 litry sodovky nebo perlivé vody
  • mátu na ozdobu

Cukr zalijte 100 ml vody a na mírném ohni nechte za stálého míchání rozpustit. Dvě minuty povařte, sbírejte případnou pěnu. Nechte vychladnout. Ovoce rozmixujte a přeceďte. Šťávu smíchejte s cukrovým sirupem a přelijte do džbánku. Dolijte 2 litry sodovky, přidejte čerstvé ovoce a mátu. Limonádu podávejte vychlazenou.

Pomerančová limonáda

Budete potřebovat

  • 4–5 pomerančů
  • 2 citrony
  • 80 g cukru
  • 500 ml vody
  • 300 ml sodovky
  • několik kostek ledu

Z pomerančů a citronů vylisujte šťávu. Do vody dobře vmíchejte oba druhy šťávy s cukrem. Přilijte sodovku (perlivou vodu). Nechte vychladit. Podávejte s ledem a plátkem pomeranče.

Grepová limonáda

Budete potřebovat

  • 6 grapefruitů
  • 150 g třtinového cukru
  • 1,1 l vody
  • 2 citrony k podávání
  • kostky ledu k podávání

Grepy rozpulte, vymačkejte z nich všechnu šťávu a přelijte ji do velkého džbánu. Přisypte cukr, přilijte 250 ml převařené horké vody a promíchejte. Pak přilijte dalších 250 ml horké vody a míchejte do úplného rozpuštění cukru. Nakonec dolijte 600 ml studené vody a znovu promíchejte. Limonádu přelijte do lahví, uzavřete a uložte do druhého dne do lednice. Podávejte s kolečky citronu a s ledem.

Citronový sorbet

Budete potřebovat

  • 6 velkých citronů
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 l vody
  • med na pokapání a lístky máty na ozdobu
Citrony pečlivě omyjte, ostrouhejte z nich kůru a potom vymačkejte šťávu. Cukr na mírném ohni rozpusťte v litru vody. Pak hrnec odstavte a do sladké vody přimíchejte citronovou kůru i šťávu. Nechte trochu vychladnout. Po půlhodině základ na sorbet přeceďte přes sítko a uložte do mrazáku (nejlépe do igelitových sáčků – zmrzne rychleji). Každou půlhodinu zamíchejte. Servírujte ozdobený mátou a pokapaný medem.

Melounový sorbet

Budete potřebovat

  • 500 g vodního (červeného) melounu
  • 6 lžiček moučkového cukru
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 120 ml vody
  • ovoce na ozdobení

Z chemicky neošetřeného a důkladně omytého citronu ostrouhejte čerstvou kůru. Moučkový cukr smíchejte s kůrou a zalijte ho asi 120 ml teplé vody, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Sirup nechte vychladnout. Překrojený meloun zbavte jadérek, dužinu nakrájejte na větší kousky a rozmixujte je. Vychladlý sirup smíchejte s melounovým pyré a nejméně na hodinu dejte vychladit do lednice. Zchladlou směs přendejte do nádoby vhodné na mražení a nechte mrazit asi 4 hodiny, každou půlhodinu směs přešlehejte metličkou nebo vidličkou, aby se rozbily krystalky ledu. Před podáváním přemístěte nádobu asi na 15 minut do lednice. Sorbet servírujte ozdobený kousky melounu nebo jiného sezónního ovoce.

Jahodová dřeň

Budete potřebovat

  • 500 g jahod
  • 3–5 lžic cukru
  • kelímky s uzávěrem

Jahody očistěte a propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Oslaďte podle chuti a pak je rozmixujte. Rozmixované jahody ochucené cukrem naplňte do kelímků, zaklopte víčky a dejte zamrazit.


Text: red; Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek