Šťavnaté osvěžení
Jahodová limonáda
Budete potřebovat
- 450 g jahod
- 6 lžiček třtinového cukru
- 4 lžíce citronové šťávy
- sodovku nebo perlivou vodu
Několik jahod si nechte na ozdobu. Zbytek spolu se 2 lžícemi cukru rozmixujte. Připravte si dvě skleničky a na dno každé dejte 3 lžíce jahodovéhopyré, po 2 lžičkách cukru a 2 lžících citronové šťávy. Promíchejte, zasypte ledem a dolijte sodovkou či vodou. Podávejte ozdobené jahodami.
Limonáda z lesního ovoce
Budete potřebovat
- 100 g cukru
- 300 g směsi lesního ovoce (maliny, ostružiny, rybíz) + na ozdobu
- 2 litry sodovky nebo perlivé vody
- mátu na ozdobu
Cukr zalijte 100 ml vody a na mírném ohni nechte za stálého míchání rozpustit. Dvě minuty povařte, sbírejte případnou pěnu. Nechte vychladnout. Ovoce rozmixujte a přeceďte. Šťávu smíchejte s cukrovým sirupem a přelijte do džbánku. Dolijte 2 litry sodovky, přidejte čerstvé ovoce a mátu. Limonádu podávejte vychlazenou.
Pomerančová limonáda
Budete potřebovat
- 4–5 pomerančů
- 2 citrony
- 80 g cukru
- 500 ml vody
- 300 ml sodovky
- několik kostek ledu
Z pomerančů a citronů vylisujte šťávu. Do vody dobře vmíchejte oba druhy šťávy s cukrem. Přilijte sodovku (perlivou vodu). Nechte vychladit. Podávejte s ledem a plátkem pomeranče.
Grepová limonáda
Budete potřebovat
- 6 grapefruitů
- 150 g třtinového cukru
- 1,1 l vody
- 2 citrony k podávání
- kostky ledu k podávání
Grepy rozpulte, vymačkejte z nich všechnu šťávu a přelijte ji do velkého džbánu. Přisypte cukr, přilijte 250 ml převařené horké vody a promíchejte. Pak přilijte dalších 250 ml horké vody a míchejte do úplného rozpuštění cukru. Nakonec dolijte 600 ml studené vody a znovu promíchejte. Limonádu přelijte do lahví, uzavřete a uložte do druhého dne do lednice. Podávejte s kolečky citronu a s ledem.
Citronový sorbet
Budete potřebovat
- 6 velkých citronů
- 250 g krupicového cukru
- 1 l vody
- med na pokapání a lístky máty na ozdobu
Melounový sorbet
Budete potřebovat
- 500 g vodního (červeného) melounu
- 6 lžiček moučkového cukru
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 120 ml vody
- ovoce na ozdobení
Z chemicky neošetřeného a důkladně omytého citronu ostrouhejte čerstvou kůru. Moučkový cukr smíchejte s kůrou a zalijte ho asi 120 ml teplé vody, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Sirup nechte vychladnout. Překrojený meloun zbavte jadérek, dužinu nakrájejte na větší kousky a rozmixujte je. Vychladlý sirup smíchejte s melounovým pyré a nejméně na hodinu dejte vychladit do lednice. Zchladlou směs přendejte do nádoby vhodné na mražení a nechte mrazit asi 4 hodiny, každou půlhodinu směs přešlehejte metličkou nebo vidličkou, aby se rozbily krystalky ledu. Před podáváním přemístěte nádobu asi na 15 minut do lednice. Sorbet servírujte ozdobený kousky melounu nebo jiného sezónního ovoce.
Jahodová dřeň
Budete potřebovat
- 500 g jahod
- 3–5 lžic cukru
- kelímky s uzávěrem
Jahody očistěte a propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Oslaďte podle chuti a pak je rozmixujte. Rozmixované jahody ochucené cukrem naplňte do kelímků, zaklopte víčky a dejte zamrazit.