Francouzská inspirace
Slaný koláč z listového těsta
Budete potřebovat:
- 1 balíček listového těsta
- 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
- 1 malá cuketa nakrájená na plátky
- 3/4 šálku strouhaného sýra Monterrey Jack nebo chedaru
- 2 vejce
- 1/2 šálku tučného jogurtu nebo kysané smetany
- špetka soli
- 1 a 1/2 lžičky drceného čerstvého rozmarýnu
- 1/4 lžičky mletého bílého pepře
- čerstvá bazalka
Předehřejte troubu na 175 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy. Poklaďte jej půlenými rajčátky, plátky cukety a posypte strouhaným sýrem. Vejce rozšlehejte v misce, přidejte jogurt nebo smetanu, osolte, okořeňte rozmarýnem a pepřem a nalijte na koláč. Nakonec dozdobte lístky čerstvé bazalky. Pečte asi 20 minut dozlatova.
Salát Niçoise
Budete potřebovat:
- 100 g zelených fazolových lusků
- 250 g římského salátu
- 150 g rajčat
- 150 g vařených brambor (raných, salátových nebo odrůdy ratte)
- 2 natvrdo vařená vejce
- 200 g čerstvého tuňáka
- 10 g ančoviček
- 80 g černých oliv
Na dresink:
- 2 žloutky
- střik vinného octa
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžičku krystalového cukru
- mletý pepř
- sůl
- 10 ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 4 ančovičky
Fazolky spařte, ihned vložte do studené vody a sceďte. Salát natrhejte, rajčata nakrájejte na poloviny, brambory a vejce na čtvrtky. Tuňáka opečte na olivovém oleji dorůžova, nechte vystydnout a nakrájejte na plátky. Připravte dresink: Žloutky, ocet, hořčici, cukr, pepř a sůl vyšlehejte v míse a postupně přilévejte olivový olej, až se vytvoří emulze majonézové konzistence, poté vmíchejte drcený česnek a nasekané ančovičky.
V míse smíchejte zeleninu a promíchejte s dresinkem, upravte na talíř, ozdobte vejcem, plátkem tuňáka, ančovičkami a olivami.
Levandulovo-pomerančový moučník
Budete potřebovat:
na těsto:
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 300 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 200 ml mléka
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíci levandulových květů
- tuk na vymazání formy
- mouku na vysypání formy
na želé:
- 5 pomerančů
- 220 g krupicového cukru
- 4 plátky želatiny
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce, hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, mléko, pomerančovou šťávu a levanduli. Vše prošlehejte, až vznikne vláčné těsto. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové či koláčové formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 45 až 50 minut (špejlí vyzkoušejte, kdy je upečené). Nechte vychladnout. Připravte si želé. Z pomerančů vymačkejte šťávu a vlijte ji do rendlíku. Přidejte 120 g cukru. Míchejte směs na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Mezitím nechte v troše vody nabobtnat želatinu, trvá to asi 5 minut. Vymačkejte plátky želatiny a přidejte je do horké pomerančové šťávy. Míchejte, až se želatina rozpustí, pak ji nechte trochu vychladnout. Želatinu nalijte na povrch moučníku a nechte ji v chladu ztuhnout.