Francouzská inspirace

Patří mezi nejvyhlášenější mistry svého oboru na světě, tak proč se neinspirovat recepty francouzských kuchařů.

Slaný koláč z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
  • 1 malá cuketa nakrájená na plátky
  • 3/4 šálku strouhaného sýra Monterrey Jack nebo chedaru
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku tučného jogurtu nebo kysané smetany
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžičky drceného čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • čerstvá bazalka

Předehřejte troubu na 175 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy. Poklaďte jej půlenými rajčátky, plátky cukety a posypte strouhaným sýrem. Vejce rozšlehejte v misce, přidejte jogurt nebo smetanu, osolte, okořeňte rozmarýnem a pepřem a nalijte na koláč. Nakonec dozdobte lístky čerstvé bazalky. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Salát Niçoise

Budete potřebovat:

  • 100 g zelených fazolových lusků
  • 250 g římského salátu
  • 150 g rajčat
  • 150 g vařených brambor (raných, salátových nebo odrůdy ratte)
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 200 g čerstvého tuňáka
  • 10 g ančoviček
  • 80 g černých oliv

Na dresink:

  • 2 žloutky
  • střik vinného octa
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • 10 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 ančovičky

Fazolky spařte, ihned vložte do studené vody a sceďte. Salát natrhejte, rajčata nakrájejte na poloviny, brambory a vejce na čtvrtky. Tuňáka opečte na olivovém oleji dorůžova, nechte vystydnout a nakrájejte na plátky. Připravte dresink: Žloutky, ocet, hořčici, cukr, pepř a sůl vyšlehejte v míse a postupně přilévejte olivový olej, až se vytvoří emulze majonézové konzistence, poté vmíchejte drcený česnek a nasekané ančovičky.

V míse smíchejte zeleninu a promíchejte s dresinkem, upravte na talíř, ozdobte vejcem, plátkem tuňáka, ančovičkami a olivami.

Levandulovo-pomerančový moučník

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíci levandulových květů
  • tuk na vymazání formy
  • mouku na vysypání formy

na želé:

  • 5 pomerančů
  • 220 g krupicového cukru
  • 4 plátky želatiny

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce, hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, mléko, pomerančovou šťávu a levanduli. Vše prošlehejte, až vznikne vláčné těsto. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové či koláčové formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 45 až 50 minut (špejlí vyzkoušejte, kdy je upečené). Nechte vychladnout. Připravte si želé. Z pomerančů vymačkejte šťávu a vlijte ji do rendlíku. Přidejte 120 g cukru. Míchejte směs na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Mezitím nechte v troše vody nabobtnat želatinu, trvá to asi 5 minut. Vymačkejte plátky želatiny a přidejte je do horké pomerančové šťávy. Míchejte, až se želatina rozpustí, pak ji nechte trochu vychladnout. Želatinu nalijte na povrch moučníku a nechte ji v chladu ztuhnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek