Ve jménu jarní zelené
Palačinky se špenátem a ricottou
Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 12 ks
Na palačinky:
- 350 g hladké mouky
- 300 ml polotučného mléka
- 300 ml vody
- 3 vejce
- špetka soli
- přepuštěné máslo na smažení
Na náplň:
- 600 g čerstvého špenátu
- 20 g másla
- sůl, pepř
- 3 stroužky česneku
- 250 g sýra ricotta
- 120 g mascarpone
- 80 g parmazánu
1 Všechny ingredience na palačinky dejte do mísy a důkladně promíchejte, až vznikne řidší těsto. Nechte ho 30 minut odstát a poté na dobře rozehřáté silnostěnné pánvi potřené přepuštěným máslem smažte tenké palačinky.
2 Špenát spařte a vyždímejte z něj přebytečnou vodu. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a na mírném ohni špenát osmažte. Přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek. Nechte vychladnout. Mezitím si smíchejte ricottu, mascarpone, sůl a parmazán. Přidejte špenát a promíchejte. Usmažené palačinky naplňte špenátovou náplní a podávejte.
Řecký špenátový koláč
Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 850 g čerstvých špenátových lístků
- 2 lžíce kopru
- 200 g sýra feta
- 100 g ricotty nebo tvarohu
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 3 vejce
- sůl, pepř
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 balíček listového těsta
- 80 g másla
1 V pánvi oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, jarní cibulku a nasekaný česnek. Přidejte špenát a nasekaný kopr. Po 2 minutách slijte puštěnou vodu a špenát trochu vyždímejte. V míse smíchejte sýr feta nadrobený na kousky, ricottu (či tvaroh) a strouhaný parmazán. Přidejte vejce a špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a směs promíchejte. Vložte špenát a opět promíchejte.
2 Polovinu listového těsta rozválejte na tenký plát a vyložte jím máslem vymazanou kulatou koláčovou formu nebo vyšší plech. Špenátovou směs rozetřete na těsto, okraj o šířce asi 5 cm nechte prázdný. Rozválejte druhou polovinu těsta a položte ji na náplň. Okraje zahrňte dovnitř a prsty přimáčkněte. Potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.
Těstoviny se špenátem
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 400 g těstovin tagliatelle
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 5 lžic olivového oleje
- 400 g čerstvého špenátu
- 100 ml sladké smetany
- 175 g nivy
- sůl
1 Do vroucí vody dejte vařit těstoviny. Mezitím nasekejte česnek a šalotku a osmahněte je na pánvi na 3 lžících olivového oleje. Přidejte špenát a pomalu zahřívejte.
2 Přilijte smetanu, nasypte rozdrobenou nivu. Nechte sýr rozpustit, přidejte uvařené těstoviny, podle chuti dosolte, promíchejte a podávejte.