Nadýchaný piškot

Piškotové moučníky chutnají k snídani, k svačině nebo jen tak k odpolední kávě. Přemýšlíte, jaký moučník si upečete? Co třeba lehký citronový nebo tradiční mramorovaný?

Mramorovaný chlebíček

  • 6 vajec
  • 300 g krupicového cukru
  • 180 g másla
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 450 g hrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • moučkový cukr na posypání
  • máslo na vymazání a cukr na vysypání formy

 

Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou. Žloutky utřete s cukrem a zašlehejte změklé máslo a mléko. V jiné misce ušlehejte bílky s vanilkovým cukrem dotuha. Mouku promíchejte s práškem do pečiva. Sníh s moukou pak opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.
Polovinu těsta nalijte do připravené formy. Zbytek obarvěte kakaem a nalijte do světlého těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Nechte trochu vychladnout ve formě a pak vyklopte.

 

 

 

 

Piškotová citronová bábovka

  • 4 vejce
  • 240 g hrubé mouky
  • 240 g moučkového cukru
  • 7 lžic horké vody
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

 

Žloutky vyšlehejte s horkou vodou a citronovou šťávou, třetinou cukru a vanilkovým cukrem. Ušlehejte sníh z bílků a přidejte zbývající cukr, ušlehané žloutky, citronovou kůru a mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30–40 minut. Před vyklopením nechte chvíli vychladnout. Bábovku podávejte posypanou moučkovým cukrem.

 

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek