Jahodové mlsání

Oslaďte si život, připravte si svěží dezert s vůní a chutí jahod. Můžete s ním potěšit svou drahou polovičku, děti či přátele nebo si ho dopřát jen tak, pro zlepšení nálady.

Jahodová pěna

  • 400 g jahod
  • 150 g cukru
  • 4 bílky

Jahody rozmačkejte a pokud nechcete, aby v pěně byla semínka, prolisujte je přes husté síto. Pak je utřete s polovinou cukru. Z vaječných bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do nich druhou půlku cukru a pak do sněhu po lžících přidávejte jahodové pyré a stále šlehejte, až vznikne hustá pěna. Podávejte ji vychlazenou, ozdobenou kousky čerstvých jahod a lístečky máty.

 

Piškotová roláda

 

  • 3 lžíce másla
  • 125 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce vody
  • jahodový džem na potření
  • čerstvé jahody a ananas k podávání
  • moučkový cukr na posypání

Prosejte mouku do malé misky a pomocí elektrického mixéru spolu s moukou rozšlehejte cukr, vanilkový cukr, vejce a sůl. Mixujte 6–8 minut. Hotovou směs přelijte na připravený plech potažený pečicím papírem. Směs rozetřete a pečte asi 15 minut při 170 °C. Upečený piškot převraťte na nový pečící papír poprášený moučkovým cukrem nebo na čistou utěrku. Z druhé strany opatrně odstraňte pečicí papír, na kterém se piškot pekl. Piškot srolujte a nechte jej 30 minut chladnout. Po této době piškot odrolujte a pomažte jej připraveným džemem. Poté znovu stočte a odložte na 15–30 minut. Na závěr roládu posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na 2–3 cm široké plátky. Podávejte s čerstvými jahodami a kousky ananasu.

 

Jahody máčené v čokoládě

 

  • pěkné velké jahody
  • čokoládové polevy – různé druhy
  • cukrové posypky nebo sekané oříšky
  • papírové košíčky

Příprava je velice jednoduchá – čokoládové polevy různých druhů rozehřejte. Pěkné velké jahody (omyté a osušené) do polevy částečně namáčejte, vyskládejte je na tác potažený pečicím papírem, posypte cukrovým zdobením nebo nasekanými oříšky a nechte polevu ztuhnout. Také můžete již ztuhlou polevu dozdobit tenkým pramínkem čokolády v kontrastní barvě. Hotové jahody vložte do papírových košíčků a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek