Houbová nadílka

Pokud jsou lesy na houby štědré, tak – pokud se vám ještě nepřejedly – si jich můžete dopřávat, co hrdlo ráčí. A nezapomeňte si také udělat zásoby na zimu.

Houbové rizoto

  • 300 g rýže na rizoto
  • 200 g hub
  • 125 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 80 ml suchého bílého vína
  • sůl, pepř
  • 100 ml smetany (podle chuti)
  • 50 g parmazánu
  • čerstvé bylinky

Ve velké pánvi rozpusťte polovinu másla s olejem a na slabém ohni restujeme 3 minuty nadrobno nakrájenou cibuli a posekaný česnek. Přidejte houby nakrájené na plátky a restujte další 3 minuty. Vsypte rýži a dobře promíchejte, aby se rýžových zrnka dobře obalila máslem. Zalijte horkým zeleninovým bujónem, ale jen tak, aby byla rýže těsně zakrytá. Vařte na mírném plameni, dokud se tekutina neodpaří, často míchejte. Postupně přilévejte bujón, dokud ho rýže veškerý nevsákne. Rizoto je hotové, když je rýže měkká a krémovitá. Nakonec přilijte víno, přidejte zbylé máslo, osolte a opepřete. Podle chuti můžete rizoto zjemnit smetanou. Dobře promíchejte a podávejte posypané parmazánem.

 

 

Těstoviny s liškami

  • 300 g těstovin
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g lišek
  • 2 vyzrálá rajčata
  • 400 g drcených rajčat v plechovce
  • sůl, pepř
  • 4 bobkové listy
  • olej
  • parmazán

 

Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu do dostatečného množství osolené vody. Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte česnek nakrájený na plátky a omyté okapané lišky. Po chvilce přimíchejte rajčata pokrájená na malé kostičky a bobkové listy. Vše nechte pomalu asi 15 minut dusit, až jsou lišky poloměkké. Je-li třeba, přilijte trochu vody, aby se směs nepálila. Pak přidejte drcená rajčata z konzervy, osolte, opepřete a nechte ještě asi 10 minut pomalu vařit, až jsou lišky hotové. Podle chuti můžete omáčku mírně přisladit. Podávejte sypané nastrouhaným parmazánem.

 

 

Nakládané houby

  • malé pevné lesní houby

Na nálev:

  • 250 ml 8% octa
  • 750 ml vody
  • 20 g soli
  • 50 g cukru
  • 10 tablet umělého sladidla
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 5 kuliček nového koření
  • 15 kuliček pepře
  • 1,5 lžičky hořčičného semínka
  • 0,5 lžičky koriandru

Houby nejprve povařte 10–20 minut v hrnci s osolenou vodou. Pak vývar slijte a houby propláchněte. Samostatný nálev povařte asi 5 minut. Předvařené houby naplňte do sklenic, zalijte je nálevem i s kořením a sterilizujte 25 minut při 80 °C.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

6 tipů na dárky plné skvělých chutí

6 tipů na dárky plné skvělých chutí

Chcete svým blízkým pod stromeček nadělit něco opravdu originálního, co potěší jejich chuťové buňky? Vlastnoručně vyrobené jedlé dárky jsou to skvělou volbou! Nejenže v nich můžete předvést svou kreativitu, ale také jim dodat špetku osobního kouzla. Inspirujte se našimi tipy na dárky, které udělají radost každému gurmánovi.

Celý článek