Bylinkový kalendář na říjen
Trik pro snadnou sklizeň
Do konce října je potřeba sklidit oranžové plody rakytníku řešetlákového. Tuto činnost poněkud komplikují trny, kterými jsou větvičky rakytníkových keřů pokryté. Jak si ji usnadnit? Existuje na to jednoduchý trik. Zahradními nůžkami ustřihněte ty části větviček, které jsou obalené plody. Keři to nijak neuškodí. Poté je celé vložte do mrazničky. Zmrzlé je pak z větvičky snadno sklepnete.
Bobule plné zdraví
Plody rakytníku obsahují spoustu vitaminu C a dále vitaminy A, D, F, K a vitaminy skupiny B, rutin, flavonoidy, pektin, silici, organické kyseliny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Alkaloid hyppophein se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro celkovou vitalitu, který chrání organismus proti depresi a nádorům. Rakytník má biostimulační účinky, výrazně podporuje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti infekcím a stresu. Podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, léčí žaludeční vředy. Stimuluje činnost jater a plic, pomáhá při plicních onemocněních. Reguluje krevní oběh. Pomáhá při kožních onemocněních, akné, popáleninách a omrzlinách. Zabraňuje vypadávání vlasů, čistí organismus od toxických zplodin, rozpouští hleny. Pomáhá při revmatismu a vykazuje i protinádorové účinky.
foto: Shutterstock
Proč ho zamrazit?
Ideálním způsobem skladováním zralých plodů rakytníku je mrazení, které v bobulích zachovává maximum účinných látek a vitaminů.
Džem s rakytníkem a skořicí
- 1 l šťávy z rakytníku
- 500 g cukru
- 600 g hrušek
- 2 tyčinky skořice
- 600 g jablek
foto: Shutterstock
Rakytníkový čaj
5 lžic rakytníku, 1 l vroucí vody
Bobule rakytníku přelijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Pak čaj přeceďte, plody při tom co nejvíce vymačkejte.
Domácí rakytníkový olej
Usušené rakytníkové plody rozdrťte a zalijte za studena lisovaným slunečnicovým nebo olivovým olejem tak, aby byly zcela zakryté. Směs nechte v uzavřené nádobě stát 3 až 4 týdny na teplém místě a každý den ji protřepávejte. Po uplynutí této doby olej přeceďte a zbytek plodů prolisujte přes husté síto. Olej skladujte ve sklenici z tmavého skla na chladném místě. Vnitřně užívejte třikrát denně jednu čajovou lžičku.
foto: Shutterstock