Svátky v klidu a pohodě

Vánoce jsou tu co nevidět. Nestresujte se, když nebude všechno naprosto dokonalé, vůbec nic se nestane. Mnohem důležitější je, abyste si dny volna spolu se svými blízkými užili v klidu a ve zdraví.

Užijte si advent

Slovo advent pochází z latinského slova „adventus“, což znamená příchod. Pro křesťany je advent časem očekávání příchodu Spasitele. Pro naše předky to byl čas, kdy uklízeli nejen své příbytky, ale půstem, modlitbou a rozjímáním očišťovali také své tělo, mysl i duši. Nezapomeňte proto, že adventní čas by měl být především dobou zklidnění.

 

Nestresujte se úklidem

Pokud se vám nepovede naklidit domácnost tak, jak si představujete, není třeba se z toho hroutit. Kdysi dávno se zakořenil názor, že domácnost musí být před Vánocemi jako ze škatulky. Pokud pozornost zaměříte pouze na to, aby bylo navenek všechno dokonalé, a pak si Vánoce nestihnete užít, ztrácejí svátky smysl. Jaký zvolíte k Vánocům přístup, je samozřejmě jen na vás. Ale zkuste popřemýšlet o tom, jak vás v době adventu vnímají vaše děti, vaše rodina, a jestli by nebylo lepší jít s blízkými například do divadla, než strávit advent v kuchyni.

 

Nehádejte se

Vánoce jsou časem klidu. Jsou dobou, kdy sdílíme čas se svými blízkými. Přesto k hádkám mezi partnery dochází při přípravách na Vánoce poměrně často. Pokud se i u vás před Štědrým dnem pravidelně opakují hádky typu: kam postavíme vánoční stromek nebo kdo vykuchá kapra, měli byste dopředu přemýšlet o tom, jak to zařídit, abyste se tentokrát diskusím na podobná témata vyhnuli. Podle psychologů je dobré si předem říci: Tyto dny jsou pro mě důležité. Dovedu si zajistit, aby proběhly v klidu a v pohodě. Pak se sami sebe ptejte, co uděláte pro to, abyste všechno společně zvládli.

 

Nepřehánějte to s dárky

Na dárky pod stromečkem čekají hlavně děti, ale také dospělí touží být o Štědrém dnu obdarováni. Kolik dárků nakonec pod stromečkem bude, je individuální záležitost každé rodiny. Někde se dárky pod stromeček ani nevejdou, jinde je jich jen pár. I tohle by mělo být věcí společné dohody – hlavně mezi dospělými. Dárky pro své bližní nicméně dobře promyslete! Jedině tak se vyhnete nákupu věcí zbytečných a nepotřebných.

 

Odjeďte pryč

Strávit vánoční prázdniny s dětmi na horách je jednou z účinných variant, jak zabránit stresu o svátcích. Jednak zažijete s největší pravděpodobností Vánoce na sněhu, a také se najednou ocitnete v jiném prostředí, kde vám případné nedostatky v úklidu nebudou vůbec vadit. Kdo netouží po zimních Vánocích a rád cestuje, může odletět třeba do některé z velkých metropolí. Strávit Štědrý den v Paříži nebo v Římě je určitě zážitek, na který se jen tak nezapomíná…

 

Hýbejte se

Pokuste se změnit zažité sezení před televizí a vyrazte na rodinnou procházku do přírody. Obujte si brusle a zavzpomínejte na mládí nebo oprašte běžky. Budete možná překvapeni, kolik nových prožitků získáte a jak to přispěje k rodinné pohodě. Nezapomeňte, že už po půlhodině intenzivního pohybu se v těle uvolní endorfiny – látky, které zlepšují psychickou kondici.

 

Pečte s rozumem

Nechcete o svátcích přibrat? Základem úspěchu je nemít cukroví a jiné dobroty mnoho týdnů na očích. Při pečení ochutnávejte jen symbolicky. Napečené cukroví uložte do krabice, převažte provázkem a uložte na méně dostupné místo. Pokud by rodinní příslušníci protestovali, že jim chutná cukroví nejvíce před Vánocemi, vydejte jim je pouze za předpokladu, že je nebudou jíst před vámi.

 

Užijte si Štědrý den

Svěťte Štědrý den. Nepracujte a mějte všechno připravené předem. Užijte si tento den s blízkými, běžte se projít do města nebo do přírody, zastavte se v kostele na mši a těšte se spolu se svou rodinou na večer. Se štědrovečerní večeří nespěchejte! Přesvědčte děti, aby nebyly nedočkavé. Zabavit je můžete pouštěním lodiček v ořechových skořápkách, krájením jablíček a dalšími vánočními zvyky. Pokud chcete mít letošní menu o něco méně vydatné, dopřejte si jídla méně. Naberte si poloviční porci, usmažte kapra na menším množství tuku, nahraďte majonézu v salátu bílým jogurtem. U stromečku si zazpívejte koledy, a teprve pak se pusťte do rozbalování vánočních dárků.

 

Bylinky pro dobré trávení

 

Česnek medvědí
Pomáhá pročišťovat střeva, podporuje trávení bílkovin. Použijte ho do svátečního menu například ve formě česnekového pesta.

 

Hořčice polní
Hořčičná semínka zvyšují tvorbu slin, povzbuzují činnost žaludečních žláz, zlepšují motoriku střeva a žlučníku. Navíc mají antibakteriální účinky. Na vánočním stole by tedy hořčice určitě neměla chybět.

 

Kmín kořenný
Je účinným prostředkem proti nadýmání a křečím trávicího traktu. Pomáhá lépe trávit potravu a uklidňuje žaludek. Pomáhá obnovit střevní flóru.

Na čaj: ½ lžičky kmínu rozdrťte, zalijte 250 ml horké vody a nechte pod pokličkou louhovat 10 minut.

 

Dobromysl obecná
Znáte ji také jako oblíbenou bylinku oregano. Povzbuzuje chuť k jídlu, zabraňuje nadýmání. Přidejte si ji do jídla, nebo si z ní uvařte čaj.

Na čaj: 1 lžičku sušené dobromysli zalijte 250 ml horké vody a čaj nechte louhovat 5 minut.

 

Mateřídouška vejčitá
V kuchyni ji můžete použít stejně, jako tymián. Její olej je jemnější, přesto dodá pokrmům příjemnou chuť. Navíc podpoří vaše trávení.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články