Sladké zimní pokušení

Když je venku nevlídno, je čas na dobrou kávu nebo teplý čaj. Co k němu zakousnout? Upečte si sladkou dobrotu a vychutnejte si ji třeba s rodinou a přáteli.

Křehké čokoládové koláčky

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 12 ks

Na těsto:

  • 85 g moučkového cukru
  • 30 g mletých mandlí
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli

Na náplň:

  • 170 g 60% hořké čokolády
  • 170 g smetany ke šlehání
  • 60 ml mléka
  • 1 vejce
  • ovoce na ozdobu
  • máslo na vymazání formiček

1 Z uvedených ingrediencí vypracujte s pomocí robota hladké těsto a dejte ho na půl hodiny vychladit. Formičky na koláčky vymažte máslem a namačkejte do nich těsto tak, aby bylo asi půl centimetru silné. Dno koláčků propíchejte vidličkou a předpečte je asi 10 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečené korpusy vyjměte, ale nechte troubu zapnutou.

2 Zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu. Nechte trochu vychladnout. V jiné misce rozmíchejte vejce s mlékem a pomalu ho vmíchejte do čokoládové směsi tak, aby v ní nebyly bublinky. Směsí naplňte korpusy, dejte je do trouby a vypněte ji. Koláčky pečte ve vypnuté troubě asi 15 minut. Pak je nechte ještě 2 hodiny vychladnout. Před podáváním je ozdobte čerstvým ovocem.

 

 

 

Koláčky s krémovým sýrem a brusinkami

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 8 ks

Na těsto:

  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/4 šálku studeného másla

Na náplň:

  • 170 g krémového sýra (např. Lučiny)
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • kandované nebo sušené brusinky

1 Z mandlové a hladké mouky, cukru a másla vypracujte těsto. Nechte ho vychladit půl hodiny v lednici a pak ho namačkejte do formiček na koláčky. Korpusy propíchejte vidličkou a pečte je 10–15 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.

2 Z krémového sýra, cukru, citronové šťávy a vyšlehané smetany rozmíchejte náplň a s pomocí cukrářského sáčku s ní naplňte vychladlé korpusy. Každý koláček ozdobte kandovanými nebo sušenými brusinkami.

 

 

 

Skořicová buchta s jablky a ořechy

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 8

  • 4 velká jablka
  • 5 vajec
  • 1,5 šálku cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 3/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 šálek slunečnicového oleje
  • 100 g čokolády na vaření
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

1 Jablka nakrájejte na malé kostičky. Vejce vyšlehejte s cukrem, vmíchejte slunečnicový olej, mouku s jedlou sodou, skořici, ořechy, na drobné kousky nasekanou čokoládu a na závěr jablka.

2 Pečte v máslem vymazané a strouhankou vysypaném pekáči nebo vyšší kulaté formě, v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek