Zimní moučníky

...aneb sladké zimní pokušení.

Tvarohový makovec

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 12

Na těsto:

  • 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 250 g cukru
  • 200 ml oleje
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 100 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g mletého máku

Na polevu:

  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci horké vody
  • 100 g moučkového cukru

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, tvaroh a mléko a stále šlehejte. Vařečkou přimíchejte mouku s práškem do pečiva a mákem, nakonec sníh z bílků. Rozetřete na plech potažený pečicím papírem a pečte asi 30 minut na 180 °C.

2 Vychladlý moučník pokapejte nebo potřete polevou připravenou z moučkového cukru, citronové šťávy a horké vody.

 

 

 

Brusinkové muffiny

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 8

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 šálky čerstvých brusinek
  • 1/2 šálku mandlových lupínků
  • 1/4 šálku másla pokojové teploty
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 vejce
  • 1/4 lžičky soli

1 Utřete máslo s cukrem, po jednom vmíchejte vejce, po troškách přidávejte mouku. Přisypte sůl, vmíchejte mléko, a nakonec zapracujte část mandlových lupínků a brusinky.

2 Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a každý naplňte těstem do tří čtvrtin. Navrchu těsto posypte zbylými mandlovými lupínky. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180°C.

 

 

 

Strouhaný jablečný koláč

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 12

  • 100 g másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 ml oleje
  • 200 ml domácí zavařeniny
  • 2 velká jablka

1 Změklé máslo utřete s cukrem, postupně přidejte vejce a zapracujte mouku s práškem do pečiva. Asi 1/3 těsta oddělte a dejte chladit do mrazničky. Zbytek rozprostřete na vyšší plech potažený pečicím papírem.

2 Těsto potřete oblíbenou domácí zavařeninou a poklaďte oloupanými jablky nakrájenými na drobné kousky. Zbytek těsta vyjměte z mrazničky a nastrouhejte na vrstvu jablek. Pečte při 180 °C asi 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.

 

 

 

Makový cop

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 1 kostka droždí
  • 1/4 šálku cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1/4 šálku mléka
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 80 g másla

Na náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžíce oleje
  • 1 lžíci rumu
  • smetanu podle potřeby

1 Mák, cukr, vanilkový cukr, olej a rum zahřejte, pode potřeby přidejte smetanu. Přiveďte k varu a pak ihned stáhněte z ohně.

2 Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru, mouky a nechte vzejít kvásek. Do mouky se solí přidejte rozpuštěné máslo, vejce a cukr. Vmíchejte kvásek, vypracujte těsto a nechte 40 minut kynout. Pak ho vyválejte do čtverce, potřete makovou náplní a srolujte. Dejte na 10 minut do mrazničky.

3 Ostrým nožem ji pak podélně rozpulte, ale na jednom konci nedořízněte až do kraje. Obě poloviny pak spleťte do copu a na konci přitiskněte. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a pak pečte asi 40 minut při 170 °C dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek