Síla česneku

...aneb dobroty s nezaměnitelným aroma

Česneková pasta se zázvorem

Doba přípravy: 15 minut

  • 150 g oloupaného česneku
  • 150 g oloupaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje

1 Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Menší množství pasty můžete uchovávat v uzavřené nádobě v lednici, zbytek je dobré zamrazit.

2 Tato pasta je vhodná do receptů indické nebo čínské kuchyně nebo ji můžete použít místo čerstvého česneku.

 

 

 

Domácí česnekový olej

Doba přípravy: 10 minut + odležení

  • 2 paličky česneku
  • 150 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky podle chuti

1 Česnek oloupejte a jednotlivé stroužky podélně rozkrojte. Vložte je do sklenic a zalijte olejem tak, aby byly ponořené. Můžete přidat i čerstvé bylinky podle chuti.

2 Sklenici uzavřete a nechte minimálně týden louhovat v lednici. Poté česnekový olej slijte a používejte například k dochucení salátů a podobně.

 

 

 

Nakládaný česnek

Doba přípravy: 60 minut + odležení

  • 500 g česneku
  • celý černý pepř
  • nové koření
  • rozmarýn
  • olej

Na nálev:

  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml vinného octa
  • 100 ml vody
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička soli

1 Stroužky čerstvého česneku oloupejte a vložte do sklenice. Vrstvy česneku prokládejte kořením.

2 Česnek ve sklenicích přelijte lžičkou oleje a zalijte nálevem připraveným svařením vína, octa, vody s cukrem a solí. Sklenice nakonec zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C. Nakládaný česnek je dobrý například jako pochutina k masu.

 

 

 

Pečený česnek

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 5

  • 5 neloupaných paliček česneku
  • 5 lžic olivového oleje

1 Neoloupané česnekové paličky seřízněte nožem tak, abyste odhalili všechny stroužky. Každou pokapejte olivovým olejem a zabalte do alobalu.

2 Na plechu nebo v zapékací misce pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Česnek musí zhnědnou a stroužky musí být tekuté. Posledních asi 10 minut česnek pečte bez alobalu. Podávejte například jako pomazánku na pečivu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek