Dobroty s nezaměnitelným aroma
Česnekové kuře pečené s brambory
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
- 4 lžíce olivového oleje
- čerstvý rozmarýn
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- sůl, pepř
- 750 g kuřecích stehen nebo stehenních řízků
- 1 lžíce másla
- 500 g brambor
1 Maso naložte aspoň na hodinu do marinády připravené ze 3 lžící olivového oleje, podrceného rozmarýnu, prolisovaného česneku, vinného octa, medu, soli a pepře.
2 V pekáčku rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci másla. Vložte do něj omyté brambory nakrájené na čtvrtky a kuřecí maso. Brambory i maso opečte dozlatova. Pak pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte ještě asi 20–25 minut péct, dokud nejsou brambory a kuře měkké.
Česnekové tousty
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
- 125 g másla
- 4 stroužky česneku
- čerstvé nebo sušené bylinky podle chuti
- sůl
- čerstvá bageta
1 Troubu předehřejte na 175 °C. Bagetu nakrájejte na plátky a rozložte ji na plech potažený pečicím papírem.
2 Máslo rozmíchejte s utřenými stroužky česneku, nasekanými čerstvými bylinkami a trochou soli. každý plátek bagety potřete tence připraveným bylinkovým máslem a dejte péct na 15–20 minut do předehřáté trouby.
Křupavé bramborové placičky
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
- 500 g brambor
- 100 ml horkého mléka
- sůl, pepř
- čerstvou nebo sušenou majoránku
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- slunečnicový olej na smažení
1 Syrové oloupané brambory nastrouhejte nahrubo. Přelijte je horkým mlékem, aby neztratily barvu, osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a prolisovaným česnekem. Přidejte vejce a dobře zamíchejte.
2 Teflonovou pánev lehce potřete olejem a rozpalte ji na vyšší teplotu. Do pánve dělejte lžící malé placičky a opékejte je dokřupava po obou stranách. Nejlépe chutnají horké.