Pro zdravé srdce
Pečený marinovaný květák
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
- 2 menší květáky
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 lžíce chilli omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžíce sójové omáčky
- pepř
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Syrový omytý květák rozeberte na růžičky, dejte do mísy a přidejte všechny zbývající ingredience. Promíchejte, aby byl květák dobře obalený. Rozložte ho na plech potažený pečicím papírem.
2 Pečte asi 30 minut, dokud není květák měkký.
Květákové pyré
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
- 1 květák
- 800 ml zeleninového vývaru
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- čerstvá zelená petrželka
1 Květák rozdělte na růžičky a vařte v zeleninovém vývaru doměkka asi 10–15 minut. Květák slije, ale vývar nevylévejte. Horký květák společně s máslem a smetanou rozmixujte tyčovým mixérem nebo rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Přidejte zeleninový vývar podle požadované konzistence a dochuťte solí a pepřem.
2 Pyré podávejte jako přílohu k masu či rybě, posypané strouhaným parmazánem a nasekanou zelenou petrželkou.
Květák se sýrovou omáčkou
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2
- 1 květák
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 240 ml mléka
- 170 g sýra čedar
- sůl, pepř
1 Květák uvařte v osolené vodě doměkka. Z másla a mouky připravte na pánvi jíšku. Vmíchejte mléko a povařte asi 3 minuty. Nakonec přisypte sýr a za stálého míchání ještě asi 3 minuty povařte. Podle chuti osolte a opepřete.
2 Uvařený květák rozeberte na růžičky a podávejte politý sýrovou omáčkou.
Zapečený květák
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4
- 2 lžíce másla 1 větší květák
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku
- 200 g sýra gouda
1 Květák předvařte do poloměkka. Na másle osmahněte mouku a připravte tak světlou jíšku, přimíchejte mléko a nechte povařit na hladkou krémovou omáčku. Přidejte prolisovaný česnek a podle chuti omáčku osolte a opepřete
2 Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáček nebo zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Rozložte do ní předvařený květák rozebraný na růžičky a zalijte ho připravenou omáčkou. Pečte asi 20 minut dozlatova.