Pro zdravé srdce

Květák a brokolice

Pečený marinovaný květák

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 2 menší květáky
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce sójové omáčky
  • pepř

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Syrový omytý květák rozeberte na růžičky, dejte do mísy a přidejte všechny zbývající ingredience. Promíchejte, aby byl květák dobře obalený. Rozložte ho na plech potažený pečicím papírem.

2 Pečte asi 30 minut, dokud není květák měkký.

 

 

 

 

 

Květákové pyré

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 1 květák
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • čerstvá zelená petrželka

 

1 Květák rozdělte na růžičky a vařte v zeleninovém vývaru doměkka asi 10–15 minut. Květák slije, ale vývar nevylévejte. Horký květák společně s máslem a smetanou rozmixujte tyčovým mixérem nebo rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Přidejte zeleninový vývar podle požadované konzistence a dochuťte solí a pepřem.

2 Pyré podávejte jako přílohu k masu či rybě, posypané strouhaným parmazánem a nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

 

Květák se sýrovou omáčkou

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 2

  • 1 květák
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 240 ml mléka
  • 170 g sýra čedar
  • sůl, pepř

 

1 Květák uvařte v osolené vodě doměkka. Z másla a mouky připravte na pánvi jíšku. Vmíchejte mléko a povařte asi 3 minuty. Nakonec přisypte sýr a za stálého míchání ještě asi 3 minuty povařte. Podle chuti osolte a opepřete.

2 Uvařený květák rozeberte na růžičky a podávejte politý sýrovou omáčkou.

 

 

 

Zapečený květák

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 4

  • 2 lžíce másla 1 větší květák
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku
  • 200 g sýra gouda

 

1 Květák předvařte do poloměkka. Na másle osmahněte mouku a připravte tak světlou jíšku, přimíchejte mléko a nechte povařit na hladkou krémovou omáčku. Přidejte prolisovaný česnek a podle chuti omáčku osolte a opepřete

2 Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáček nebo zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Rozložte do ní předvařený květák rozebraný na růžičky a zalijte ho připravenou omáčkou. Pečte asi 20 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek