Zdravé kořínky
Zelenina pečená v troubě
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6
- 1 cuketa
- 4 mrkve
- 4 malé červené řepy
- 1 malá dýně
- 1 červená sladká paprika
- 1 červená cibule
- 5 stroužků česneku
- petrželka
- chilli paprička
- olivový olej
- sůl, pepř
1 Mrkve překrojte na půlky, cuketu nakrájejte na kolečka, cibuli a červenou řepu na klínky, dýni a papriku zbavte semen a nakrájejte je na klínky. Chilli a petrželku nasekejte nadrobno. Zeleninu smíchejte s olivovým olejem, osolte, opepřete a rovnoměrně rozprostřete na plech.
2 Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 35–45 minut podle typu trouby. 10 minut před koncem pečení přidejte chilli papričku podle chuti, a nakonec vše posypte petrželkou. Podávejte jako přílohu k masu.
Zdravé chipsy
Doba přípravy: 40 minut
- 500 g mrkve (a/nebo červené řepy)
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 lžíce mořské soli
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté skořice
1 Troubu předehřejte na 220 °C. Mrkev (a/nebo červenou řepu) oloupejte a s pomocí nože nebo struhadla nakrájejte na tenké plátky. Vložte do mísy, přidejte olej, sůl, římský kmín a skořici a promíchejte.
2 Okořeněné plátky zeleniny pečlivě rozložte na plech s pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly a pečte asi 12–15 do křupava. Nechte vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny křupavé.
Celerová kaše
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
- 700 g celeru
- 500 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl
1 Celer a brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a spolu s oloupaným česnekem uvařte doměkka. Sceďte, rozšťouchejte, přidejte vroucí smetanu a máslo a vařečkou nebo pevnější metlou našlehejte do kaše.
2 Podle chuti kaši osolte a podávejte ji například k pečeným masům – krůtě, kachně či vepřovému – servírujte se lžící brusinkové omáčky.
Mrkvovo-bramborová kaše
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
- 600 g brambor
- 3 větší mrkve
- 100 ml smetany
- cibule
- máslo
- sůl, pepř
1 Oloupané brambory a mrkev nakrájejte na kousky a uvařte doměkka. Mezitím osmažte na másle nadrobno nakrájenou cibulku.
2 Osmaženou cibulku přisypte k vařeným bramborům a mrkvi. Přidejte dvě lžíce másla a smetanu, osolte a opepřete. Rozšťouchejte šťouchadlem nebo rozmixujte. Podávejte k masu či rybě.