Pochoutky z kořenové zeleniny
Mrkvovo-jablečný salát s granátovým jablkem
Doba přípravy: 20 minut + odležení
Počet porcí: 4
- 3 větší jablka
- 3 mrkve
- 1 menší červená řepa
- 1/2 šálku semen granátového jablka
- 1 hrst vlašských ořechů
- citron
- med
- olivový olej
- sůl
1 Jablka, mrkev a červenou řepu oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké nudličky. Dejte do mísy, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem a podle chuti přislaďte medem a jemně osolte.
2 Přidejte lžičku jemně nastrouhané citronové kůry, nasekané ořechy a semena z granátového jablka. Promíchejte a před podáváním nechte aspoň hodinu nebo déle odležet v lednici.
Tradiční salát Coleslaw
Doba přípravy: 20 minut + odležení
Počet porcí: 6
- 1 lžíce soli
- 1 menší hlávka bílého zelí
- 1/4 malé bulvy celeru
- 1 cibule
- 2 větší mrkve
Na zálivku:
- 200 g majonézy
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička octa
- 2–3 lžíce cukru
- mletý pepř
1 Zelí nakrouhejte na tenké proužky. Zasypte jednou lžící soli, důkladně promíchejte a asi 20–30 minut ručně mačkejte, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy a zkřehlo. Tekutinu částečně slijte. Mrkev nastrouhejte nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájejte na jemné proužky. Vše důkladně promíchejte se zelím.
2 Zálivku připravte smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou. Vmíchejte do salátu, podle potřeby dochuťte octem, pepřem a solí a uložte do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promíchejte.
Celerovo-mrkvový salát
Doba přípravy: 20 minut + odležení
Počet porcí: 4
- 1 bulva celeru
- 2 větší mrkve
- 1 menší jablko
- 1 bílý jogurt
- pepř, sůl
- sezamová a semínka
1 Oloupaný celer, mrkev a jablko nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné nudličky. dejte do mísy, vmíchejte bílý jogurt a dochuťte špetkou soli a pepře.
2 Nechte v lednici alespoň hodinu uležet a můžete podávat – porce posypte sezamovými semínky.