Pochoutky z jablek
Jablečný koláč se skořicí
- 260 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 225 g másla
- 300 g cukru
- 4 velká vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- 125 g bílého jogurtu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 jablka
Na polevu:
- 2 lžičky mleté skořice
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 šálku cukru
- moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. V jiné míse vyšlehejte ručním mixérem máslo s cukrem do pěny – trvá to asi 5 minut. Pak pomalu postupně do pěny zašlehejte žloutky a mixujte ještě asi 2 minuty. Přidejte jogurt a ještě mixujte. Když je směs dokonale hladká, zašlehejte do ní suchou moučnou směs – pomalu, po částech. Pak přimíchejte vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek, a nakonec lehce do těsta vmíchejte do tuha ušlehaný sníh z bílků a na kousky nakrájená oloupaná jablka zbavená jádřinců. Vložte těsto do dortové formy a povrch urovnejte stěrkou. V malé misce smíchejte skořici s cukrem a rozpuštěným máslem a směsí potřete vršek koláče. Pečte asi 50–55 minut, dokud není střed těsta dobře propečený (vyzkoušejte špejlí). Vytáhněte z trouby a před vyjmutím z formy koláč nechte asi 20 minut vychladnout. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem.
Karamelová jablka
- 8 jablek
- 8 špejlí
- 1 šálek másla
- 2 šálky hnědého cukru
- 1 šálek kukuřičného sirupu
- 1 Salko
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- nadrobno nasekané ořechy
Máslo, cukr, kukuřičný sirup a Salko dejte do misky a důkladně promíchejte. poté směs nalijte do pánve a na mírném ohni zahřejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Vařte karamel asi 30 minut – stále míchejte. Jestli je karamel hotový vyzkoušejte tak, že lžičku směsi kápnete do sklenice studené vody – měla by vytvořit pevnou kuličku. Hotový karamel stáhněte z ohně a vmíchejte do něj vanilkový extrakt. Nyní pracujte rychle – každé jablko celé namočte v horkém karamelu, nechte trochu okapat a pak ho obalte v nasekaných ořechách. Postavte ho na pečicí papír a nechte vychladnout. Buďte opatrní, karamel je velmi horký a mohli byste se snadno popálit.