Rajčata a bazalka
Caprese lodičky
- cherry rajčátka
- mini mozzarella
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- sůl, pepř
- párátka
Cherry rajčátka přepulte, z bazalky si otrhejte větší lístky. Polovinu cherry rajčátka vždy napíchněte na párátko jako trup lodičky a nad ní navlékněte (podle obrázku) kuličku mini mozzarelly zabalenou do lístku bazalky tak, aby lístek tvořil plachtu.
Jednohubky naskládejte na talíř, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a ihned podávejte.
Zapečené těstoviny s rajčaty
- 350 g těstovin farfalle
- 250 g cherry rajčátek
- 250 g mozzarelly
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
- 3 lžíce olivového oleje
Těstoviny farfalle uvařte na skus. Dejte je do zapékací misky zakápněte olivovým olejem, přidejte na polovinu překrájená cherry rajčátka, lístky bazalky, osolte, opepřete a promíchejte. Navrch je poklaďte mozzarellou nakrájenou na plátky a dejte na 15–20 minut zapéct do trouby předehřáté na 220 °C.
Bruschetta s rajčaty a mozzarellou
- bílá veka
- rajčata
- mozzarella
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
- olivový olej
- čerstvá bazalka
Veku nakrájejte na krajíčky, potřete je olivovým olejem, poklaďte kolečky rajčat a plátky mozzarelly, osolte a opepřete. Dejte na plech, vložte do trouby předehřáté na 190 °C a zapékejte asi 10 minut, dokud se sýr neroztaví. Podávejte s lístky čerstvé bazalky.