Letní ovocné pochutnání
Jahodový Eton mess
Na pusinky:
- 2 vaječné bílky
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na jahodovou vrstvu:
- 400 g jahod + na ozdobu
- 2 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
Na krém:
- 480 g vychlazené smetany ke šlehání
- 1 a 1/2 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- lístky máty na ozdobu
Troubu předehřejte na 165 °C. V míse umístěné do horké vodní lázně šlehejte bílky s cukrem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak sejměte mísu z tepla, přidejte vanilkový extrakt a došlehejte, dokud sníh není lesklý a netvoří pevné špičky. Cukrářským sáčkem na plech potažný pečicím papírem vytvořte pusinky, dejte je do trouby a sušte 2 hodiny. Nechte je vychladnout.
Jahody rozmačkejte a promíchejte (nebo rozmixujte) s cukrem a citronovou šťávou. Smetanu vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem dotuha.
Na dno poháru dejte jahodové pyré, na něj nalámané sněhové pusinky a šlehačku, pak opět jahody, pusinky a šlehačku. Vršek poháru ozdobte čerstvými přepůlenými jahodami a lístky máty.
Ovocný tvaroh
- 250 g sezonního ovoce (např. malin, ostružin, jahod, borůvek, rybízu a podobně)
- 50 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 300 g tvarohu
- 200 g smetanového jogurtu
Část omytého ovoce rozmačkejte s cukrem a citronovou šťávou. Můžete ho i propasírovat, abyste ho zbavili semínek. Potom do ovocné směsi zamíchejte tvaroh a smetanový jogurt a rozmíchejte na hladký krém. Naplňte ho do pohárků, ozdobte celým ovocem a můžete podávat.
Kynutý koláč s meruňkami a tvarohem
Na těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 100 g másla
- 420 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 20 g droždí
- 1 lžička rumu
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 4 lžíce moučkového cukru
- 500 g meruněk
Do mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu mouky. Zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Ke kvásku přidejte změklé máslo, vejce, mouku, rum a sůl a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozprostřete na plech. Potřete tvarohem ušlehaným s vejcem a cukrem. Poklaďte meruňkami rozkrájenými na měsíčky a pečte při 175 °C asi 35 minut dozlatova.