Letní ovocné pochutnání

Dezerty a moučníky s čerstvým ovocem nikdy nezklamou. Využijte startující sezonu na maximum a dopřejte si pestrou paletu ovocných chutí. Vyberte si z našich receptů.

Jahodový Eton mess

Na pusinky:

  • 2 vaječné bílky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na jahodovou vrstvu:

  • 400 g jahod + na ozdobu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy

Na krém:

  • 480 g vychlazené smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • lístky máty na ozdobu

 

Troubu předehřejte na 165 °C. V míse umístěné do horké vodní lázně šlehejte bílky s cukrem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak sejměte mísu z tepla, přidejte vanilkový extrakt a došlehejte, dokud sníh není lesklý a netvoří pevné špičky. Cukrářským sáčkem na plech potažný pečicím papírem vytvořte pusinky, dejte je do trouby a sušte 2 hodiny. Nechte je vychladnout.

Jahody rozmačkejte a promíchejte (nebo rozmixujte) s cukrem a citronovou šťávou. Smetanu vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem dotuha.

Na dno poháru dejte jahodové pyré, na něj nalámané sněhové pusinky a šlehačku, pak opět jahody, pusinky a šlehačku. Vršek poháru ozdobte čerstvými přepůlenými jahodami a lístky máty.

 

 


Ovocný tvaroh

  • 250 g sezonního ovoce (např. malin, ostružin, jahod, borůvek, rybízu a podobně)
  • 50 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 300 g tvarohu
  • 200 g smetanového jogurtu

 

Část omytého ovoce rozmačkejte s cukrem a citronovou šťávou. Můžete ho i propasírovat, abyste ho zbavili semínek. Potom do ovocné směsi zamíchejte tvaroh a smetanový jogurt a rozmíchejte na hladký krém. Naplňte ho do pohárků, ozdobte celým ovocem a můžete podávat.

 


Kynutý koláč s meruňkami a tvarohem

Na těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 420 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 20 g droždí
  • 1 lžička rumu
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 500 g meruněk

 

Do mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu mouky. Zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Ke kvásku přidejte změklé máslo, vejce, mouku, rum a sůl a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozprostřete na plech. Potřete tvarohem ušlehaným s vejcem a cukrem. Poklaďte meruňkami rozkrájenými na měsíčky a pečte při 175 °C asi 35 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek