Kmín kořenný
Jako koření ho používali naši předkové už v době kamenné. Na oblibě neztratil ani ve starověku či středověku, a tak není divu, že se bez něj v kuchyni neobejdeme ani dnes. Víte, že se věřilo, že má magické účinky? Dokáže prý ochránit proti zlým čarodějnicím!
Odolná dvouletá bylina, vysoká až 80 cm. Má štíhlé rýhované větvené lodyhy a bílá jemná květenství. Plodem jsou asi ž mm dlouhé tmavohnědé dvounažky obsahující éterické oleje.
Pěstování:
Vysévejte koncem jara do výživné půdy, na osluněné místo. Jednotí se na vzdálenost 20 cm.
Užívané části:
Mladé listy, semena.
Konzervování:
Sušení nad nádobou nebo látkou (semena sama vypadají).
V kuchyni:
Semena k ochucení masitých jídel, k zelí, do polévek, pečiva, sýrů a podobně. Esence z kmínu k výrobě likérů a cukrovinek. Mladé listy do salátů a polévek.
V kosmetice:
Do ústních vod a do kolínských vod.
Pro léčení:
Pro zlepšení trávení, podporu chuti k jídlu, osvěžení dechu, proti nadýmání.
Jak využít kmín
Nejen, že vylepšuje chuť pokrmů, ale také zlepšuje naše trávení. Nechte se inspirovat našimi recepty.
Tvarohový sýr s kmínem
200 g domácího tvarohu, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu
Tvaroh smíchejte se solí a kmínem, překryjte celofánovou folií a nechte na teplém místě 3–4 dny uležet. K přípravě tohoto sýra používejte domácí tvaroh vyrobený z čerstvého mléka.
Domácí preclíky
250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 70 g tuku, 15 g droždí, půl lžičky cukru, 130 ml vlažného mléka, kmín a sůl na posypání.
Z droždí, cukru a části mléka připravte kvásek. Vmíchejte ho do mouky, přidejte rozpuštěný tuk, vypracujte těsto a nechte ho vykynout. Potom vytvarujte preclíky a ještě je nechte chvíli kynout. Potřete je vajíčkem a potřenou stranu posypejte solí a kmínem. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Babiččina kmínová polévka
3 lžíce másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce mouky, 1,5 l vývaru, 3 brambory, 1 vejce, 1 lžíce kmínu, pepř, sůl,
Nakrájenou cibulku zpěňte na másle, přidejte nasekaný česnek, kmín a zaprašte moukou. Osmahněte a zalijte vývarem. Přidejte nadrobno nakrájené oloupané brambory a vařte doměkka. Nakonec můžete přidat ještě rozšlehané vajíčko a dochutit solí a pepřem.
Zažívací kmínový čaj
Zalijte dvě lžičky drcených semínek 250 ml vroucí vody, nechte pod pokličkou asi deset minut louhovat a sceďte. Pijte po doušcích a co nejteplejší.
Kmínové víno
Do nádoby vsypte 10 lžic drceného kmínu, zalijte 750 ml sladšího bílého vína a nechte uzavřené odstát šest dní, denně protřepávejte. Nakonec přeceďte přes plátno a přelijte do tmavé skleněné láhve. Užívejte jako aperitiv před konzumací těžkých jídel.