Báječné nové brambory
Bramborová omeleta
- 4 vejce
- 4 lžíce jemně strouhaného parmazánu
- 2 jarní cibulky najemno nasekané
- 2 brambory (oloupané a nakrájené na kolečka)
- olivový olej
- sůl, pepř
Vejce rozšlehejte, přidejte parmazán a promíchejte. V pánvi opečte na olivovém oleji kolečka brambor. Když začnou plátky brambor měknout, přidejte cibulku, sůl a trochu vody. Pak pokračujte ve vaření, dokud všechny suroviny nezměknou. Na závěr vše zalijte rozmíchanými vejci se sýrem a opečte dobře z obou stran. Pokud je omeleta příliš silná a střed by zůstal syrový, přiklopte pánev poklicí a nechte dojít. Podávejte teplé s čerstvým zeleninovým salátem.
Pečené brambory se zakysanou smetanou
- 4 větší nové brambory
- sůl, pepř
- alobal
- 3 šálky kysané smetany
- hrst najemno nasekané pažitky
- 2 utřené stroužky česneku
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory důkladně vydrhněte kartáčkem a každou několikrát propíchněte vidličkou a zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu doměkka.
Mezitím si připravte náplň: kysanou smetanu smíchejte s utřeným česnekem a nasekanou pažitkou, podle chuti osolte a opepřete. Upečené brambory vyjměte z alobalu a podávejte podélně rozříznuté, přelité smetanou.
Bramborová kaše se sýrem a křupavou cibulkou
- 1 kg brambor
- 150 ml plnotučného mléka
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- 50 g nastrouhaného čedaru
- 100 g másla
- sůl
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla na smažení
Bramborovo-rajčatové špízy
- Malé nové brambůrky
- cherry rajčata
- sůl, pepř
- olivový olej
Brambory důkladně omyjte a střídavě s cherry rajčaty napíchejte na grilovací jehly nebo na špejle. Špízy potřete olivovým olejem, položte na alobalové misky a grilujte za častého obracení asi 20 minut. Během grilování je potírejte olejem. Hotové špízy podle chuti osolte a opepřete. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.