Svěží cheesecake s ovocem
foto: boruvkovy
Zářivý borůvkový cheesecake
Doba přípravy: 30 minut (+ 120 minut či déle chlazení) * Počet porcí: 8
- 200 g máslových sušenek (například Bebe)
- 100 g másla
Na náplň
- 8 plátků želatiny
- 600 g sýra žervé (například Lučiny)
- 300 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g moučkového cukru
- borůvky na ozdobení
1 Máslové sušenky umelte nebo rozdrťte a promíchejte s rozehřátým máslem. Vzniklou hmotu důkladně napěchujte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Dejte vychladit do lednice.
2 Plátky želatiny nechte nabobtnat ve studené vodě. Borůvky rozmixujte a propasírujte přes síto. Žervé prošlehejte s borůvkovým pyré a citronovou šťávou. Pak vmíchejte ušlehanou smetanu a oslaďte krém podle chuti.
3 Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně ji zahřejte v rendlíku. Když se rozpustí, stáhněte rendlík z plotny a přidejte k želatině 2 vrchovaté lžíce borůvkového krému a dobře rozmíchejte. Vraťte směs s želatinou do mísy s náplní a důkladně vše promíchejte.
4 Borůvkovou náplň vlijte na připravený korpus, urovnejte povrch a dejte minimálně na 2 hodiny chladit, nejlépe však přes noc. Před podáváním dort ozdobte borůvkami.
Meruňkový cheesecake s malinami
Doba přípravy: 30 minut (+ 6 hod či déle chlazení) * Počet porcí: 8
- 1 tenký piškotový dortový korpus
Na náplň
- 500 g zakysané smetany
- 150 g krémového sýra (například Philadelphia)
- 120 g cukru
- 8 plátků želatiny
- 1 vanilkový cukr
- 1 balíček žlutého želé
- 400 g čerstvých meruněk
- 50 g čerstvých malin
1 Tenký piškotový korpus vložte do dortové formy. Pokud je větší, okraje seřízněte podle velikosti formy. Asi čtvrtinu pěkných meruněk dejte stranou na zdobení dortu, zbylé vypeckujte, rozmixujte a propasírujte přes síto.
2 Plátkovou želatinu uvařte podle návodu a nechte zchladnout. Poté přidejte kysanou smetanu, vanilkový cukr, krémový sýr, cukr a rozmixované meruňky. Vše vyšlehejte dohladka, nalijte do formy a dejte na 2 hodiny do lednice.
3 Nakonec připravte žluté želé podle návodu a nechte ho trochu zchladnout. Zbylé meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Poklaďte je spolu s malinami na povrch dortu a zalijte žlutým želé. Dejte do lednice alespoň na 4 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout.
Dvoubarevný jahodový cheesecake
Doba přípravy: 30 minut (+ 120 minut či déle chlazení) * Počet porcí: 8
- 170 g máslových sušenek
- 70 g másla
Na náplň
- 8 plátků bílé želatiny
- 400 g jahod
- 250 g tvarohu
- 250 g sýra žervé (například Lučina)
- 100 g moučkového cukru
- 400 g smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 červená želatina
1 Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozemelte nebo rozdrťte. Máslo rozpusťte a promíchejte se sušenkami. Směs nasypte do dortové formy a dobře ji do ní napěchujte, nejlépe plochým dnem sklenice. Nechte ztuhnout v chladničce.
2 Želatinu dejte do misky, zalijte ji vodou a nechte nabobtnat. Asi 1/3 jahod odložte stranou a zbytek rozmixujte na pyré. Propasírujte ho přes sítko, abyste se zbavili peciček.
3 Vychlazený tvaroh a žervé šlehejte s cukrem 5 minut do pěny, přidejte smetanu a vanilkový cukr a dále šlehejte, dokud nezačne směs tuhnout. Připravený tvarohový krém rozdělte na dvě části.
4 Želatinu zahřejte podle návodu a nechte trochu zchladnout. Polovinu rozmíchejte s jahodovým pyré a přidejte ji k jedné části tvarohového krému – vytvoříte tak růžovou část náplně. Druhou polovinu želatiny zašlehejte do zbylého tvarohového krému – bude tvořit bílou vrstvu.
5 Část odložených jahod překrájejte na poloviny a řeznou stranou dolů je naskládejte na vychlazený sušenkový korpus. Na ně nalijte bílou část tvarohového krému. Povrch zarovnejte dohladka. Na bílou část navrstvěte růžový krém a také uhlaďte. Dejte aspoň na hodinu chladit do lednice.
6 Připravte si červené želé podle návodu na sáčku, nechte trochu zchladnout. (Do připraveného želé můžete rovněž zamíchat rozmixované propasírované jahody.) Nalijte želé na vychlazený krém a dejte dort na další 2 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout do lednice. Před podáváním povrch dortu ozdobte překrájenými čerstvými jahodami.