Kerblík třebule
V minulosti bývala tato bylinka přehlížena, ale díky své jemné petrželové chuti získává opět na oblibě. Je nepostradatelná zejména ve francouzské kuchyni a díky obsahu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek by neměla chybět ani v té vaší.
Jednoletá nebo otužilá ozimá bylina vysoká 20–40 cm. Má tenkou, dutou, slabě rýhovanou a málo větvenou lodyhu. Řídká a jemná okoličnatá květenství se rozvíjejí v pozdním létě nebo pozdě na jaře z přezimujících semenáčků. Semeny jsou tmavé, úzké 6 mm dlouhé nažky.
Pěstování
Rostliny vyjednoťte na vzdálenost 15–25 cm. Nepřesazujte! Je vhodný i pro pěstování ve skleníku pro zimní sklizeň nebo v bytě. Venku má rád mírný stín, ideálně pod opadavými listnatými stromy.
Užívaná část: Listy, stonek.
Konzervace: Listy se mohou sušit, zmrazit nebo přidat k ochucení octa.
V kuchyni: Do salátů, polévek, omáček, zeleniny, ke kuřeti, bílé rybě, čerstvým sýrům a k vaječným jídlům.
V kosmetice: Extrakt nebo pleťová maska k čištění pleti, zachování její vláčnosti a proti vráskám.
Pro léčení: Listy jako zdroj vitaminu C, karotenu, železa a hořčíku.
Jak využít kerblík
Uplatníte ho především v kuchyni. Nezapomeňte na něj ani při přípravě jarních, zvláště pak velikonočních jídel.
Frankfurtská zelená omáčka
- 2 natvrdo uvařené žloutky
- 1 lžíce oleje
- 2/3 šálku tvarohu
- 2/3 šálku plnotučného řeckého jogurtu
- 2/3 šálku zakysané smetany
- 300 g čerstvé bylinek: zhruba stejné množství petržele, řeřichy, pažitky, brutnáku, šťovíku a kerblíku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- citronová šťáva
k podávání:
- vařené brambory
- natvrdo vařená vejce
Uvařené žloutky utřete s olejem na hladkou pastu, přidejte jednu nebo dvě lžičky citronové šťávy, smíchejte se smetanou, jogurtem a tvarohem, přidejte bylinky a dochuťte solí, citronovou šťávou a pepřem. Dejte do mixéru a mixujte, dokud nejsou bylinky rozsekané na velmi malé kousky. Podle chuti můžete mezi bylinky zařadit i kopr nebo meduňku. Podávejte studenou omáčku s vařenými vejci a horkými vařenými bramborami.
Vejce s hořčičnou majonézou a kerblíkem
Na majonézu:
- 1 velké vejce
- 1–2 lžičky dijonské hořčice
- 200 ml rostlinného oleje
- 1–2 lžičky bílého vinného octa
- sůl a pepř podle chuti
Před přípravou majonézy by měly mít všechny ingredience pokojovou teplotu. V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici, osolte a opepřete. Zašlehejte vinný ocet. Olej přidávejte za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejdříve po kapkách. Další dejte vždy, když se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte). Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dochuťte. Majonéza nejlépe chutná s vařenými vejci a snítkou kerblíku.
Kozí sýr s jahodami a kerblíkem
Už jste ochutnali jahody v kombinaci s čerstvým kozím sýrem? Přidejte si k nim ještě zelený kerblík a určitě nebudete litovat!
Kerblíková pleťová voda
- 1 l vody
- 1 hrst listů kerblíku
- 5 lístků máty
Bylinky vhoďte do horké vody a nechte aspoň 10 minut louhovat. Vodou pravidelně omývejte pleť – bude hladší a vypnutější.