Papričky – na talíř i pro parádu
Drobné chilli papričky jsou velmi dekorativní, a pokud se o ně budete přiměřeně starat, vydrží vám dlouhé týdny. Při pěstování na okně jim nejčastěji hrozí to, že je jednoduše „ulijete“. To znamená, že kořeny postrádají vzduch, v půdě začne klesat pH, na kořenech přestává růst kořenové vlášení, které je zodpovědné za příjem vody a živin a i když rostliny doslova stojí ve vodě, shodí listy a uschnou. Papričky tedy zalévejte jen tehdy, pokud je kořenový bal vyschlý. Vodu, která po zalévání zůstane v misce, vždy po půl hodině od zálivky vylijte. Papričku, kterou si koupíte s nasazenými plody, už není třeba hnojit – plody už neporostou, rostlina už ani znovu nevykvete. Určitou dávku hnojiva obsahuje i substrát, ve kterém paprička roste, bývá použito hnojivo s postupným uvolňováním.
Vypěstujte si vlastní úrodu
Můžete si je samozřejmě vypěstovat i sami, v sortimentu semenářských firem jsou různé odrůdy s rozdílným stupněm pálivosti. Navzdory tomu, že jde o poměrně malé keříky, pěstují se zcela stejně jako klasické papriky, musejí se tedy vysévat už v předjaří. První plody dozrávají v srpnu. Jde o teplomilnou rostlinu, které vyhovuje teplé chráněné místo, výborně se tedy hodí pro pěstování na balkonech a terasách. Výhodou vlastních rostlin je také to, že přibližně víte, jak pálivou papričku pěstujete. Semenářské firmy totiž pálivost označují na obalu semen.
Jak na to
V první řadě je nutné si pořídit kvalitní osivo. Pro setí je ideální předjarní nebo jarní období – můžeme tedy začít už teď v únoru. Na výsev použijeme výsevní substrát, nebo můžeme použít i klasický pěstební substrát. Semínka nesejeme příliš hluboko. Ideální je použít k výsevu rašelinové tablety, protože se pak s rostlinkami snadno manipuluje a nehrozí jejich poškození při přepichování. Při klíčení je nutné dodržet teplotu kolem 25 °C a udržovat substrát nebo rašelinovou tabletu vlhkou. Po vyklíčení, když mají rostlinky první lístky, je můžeme přesadit do nádoby, kde je budeme pěstovat. V případě, že chilli papričky plánujeme pěstovat venku, umístíme rostliny ven, až když nehrozí riziko mrazíků nebo nízkých teplot. Během vegetace rostlince dopřejeme světlé teplé místo. Po pár měsících rostlinka rozkvete a začne nasazovat papričky, které průběžně dozrávají. Během sezóny nezapomínáme pravidelně přihnojovat a dopřát rostlince zálivku. Podobně jako rajčata nebo klasické papriky je chilli paprička náchylná na napadení molicemi, mšicemi, ale i roztoči, proto rostlinky pravidelně kontrolujeme a v případě výskytu včas použijeme vhodnou ochranu.
Proč tak pálí?
Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení. K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po Wilburu L. Scovillem, americkém chemikovi, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test.