
Posilující pampelišky
Pampeliškový sirup
Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin
- 250 g pampelišky
- 1,5 kg cukru
- 1,5 l vody
- 2 citrony
1 Očištěné pampeliškové květy dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou a nechte je přikryté 24 hodin louhovat. Poté výluh přeceďte přes plátno a vymačkejte.
2 Přidejte citronovou šťávu, zahřejte a vařte do zhoustnutí. Teplý sirup naplňte do skleniček a uzavřete.

Pampeliškové želé
Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin
- 75 g pampeliškových květů
- 1 menší citron
- 500 ml vody
- 500 g želírovacího cukru
1 Očištěné květy pampelišek dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte citronovou šťávu a 10 minut povařte. Pak je nechte 24 hodin louhovat, sceďte přes plátno a vymačkejte.
2 Výluh (500 ml) svařte s 500 g želírovacího cukru a ještě chvíli povařte. Horké želé naplňte do sklenic a uzavřete.

Pampeliškové víno
Doba přípravy: 15 minut + kvašení
- 1 kg pampeliškových květů
- 1 kg cukru
- 2 lžíce medu
- 4 l vody
- 1 balíček vinných kvasinek
- 1 balíček živné soli
- 15 g kyseliny citronové
1 Květy pampelišek zbavené stonků spařte 3 litry vroucí vody. Přidejte kyselinu citronovou, živnou sůl, med a roztok 1 kg cukru v 1 l vody. Nechte vychladnout (můžete nechat přes noc nebo 24 hodin louhovat).
2 Poté směs sceďte do kvasné nádoby, přidejte kvasinky a živnou sůl a uzavřete kvasnou zátkou. Po dokončení kvašení (po několika týdnech) víno stočte, nechte dva dny odstát a pak naplňte do lahví.

Pampeliškový likér
Doba přípravy: 20 minut + 8 týdnů
- 50 květů pampelišky
- 250 g cukru
- 750 ml vodky
1 Květy pampelišek omyjte a dejte do velké zavařovací sklenice. Zasypte je cukrem a zalijte vodkou. Promíchejte a nechte 4 týdny v chladu a temnu louhovat.
2 Poté výluh přeceďte a nalijte do lahví. Uzavřete a nechte další 4 týdny uležet. Poté můžete likér konzumovat.