Moučníky plné ovoce

Voňavé jahody a svěží rebarbora, to jsou pochoutky, díky kterým si můžeme dopřát sladké mlsání i s přísunem jarních vitaminů. A vykouzlit se z nich dají neskutečné laskominy…

Slavnostní jahodová šarlota

Doba přípravy: 150 minut Počet porcí: 8

  • 4 lžíce cukru
  • 30 cukrářských piškotů
  • 2 lžíce jahodového sirupu
  • 400 g jahod
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 50 g sekaných mandlí
  • 150 ml smetany
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 plátky želatiny

 

1 Rozmačkejte 300 g jahod. Tvaroh utřete s nasekanými mandlemi a cukrem. Připravte želatinu a rozmíchejte ji v tvarohu, přidejte jahodové pyré. Na kostičky nakrájeje 50 g jahod a vmíchejte je do krému. Zbylé jahody ponechte na ozdobu.

2 Formu vyložte potravinářskou fólií a okraje obložte cukrářskými piškoty. Dovnitř nalijte jahodový krém. Dejte do lednice na 2 hodiny ztuhnout.

3 Smetanu vyšlehejte s cukrem. Šarlotu shora potřete vrstvou šlehačky a vyrovnejte na ni část piškotů. Vyklopte ji a odstraňte fólii. Vršek ozdobte zbylou šlehačkou a celými jahodami.

 

 

 Jahodové košíčky

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 6

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g masla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • čerstvé jahody

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

 

1 Z mouky, cukru, citronové kůry, studeného másla a žloutků vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte ho na 20 minut vychladit do lednice. Poté ho rozválejte, vykrajujte kolečka a vkládejte je do forem na košíčky. pečte asi 12 minut dozlatova při 180 °C.

2 Vychladlé košíčky naplňte krémem připraveným z bílé čokolády rozehřáté ve vodní lázni, vyšlehané s mascarpone, cukrem, smetanou a vanilkovým extraktem. Navrchu je nazdobte půlenými čerstvými jahodami.

 

 

Francouzský jahodový koláč

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 6

  • 1 balení křehkého těsta
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g škrobové moučky
  • 130 g cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g jahod
  • bílá želatina

 

1 Mléko v kastrolu a přiveďte téměř k varu. V míse vyšlehejte žloutky, vejce a cukr do pěny. Přisypte mouku, škrobovou moučku a rozmíchejte. Horké mléko postupně opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Pak krém za stálého míchání vařte asi 8 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout.

2 Rozválené křehké těsto dejte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou, zatižte fazolemi a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Studeným krémem potřete vychladlý korpus a naskládejte na něj přepůlené čerstvé jahody. Můžete je ještě přelít průhlednou želatinou, aby se pěkně leskly.

 

Skládaný rebarborový koláč

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 6

  • 4 lžíce másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1 žloutek
  • 300 g cukru
  • 60 g kysané smetany
  • 2 lžičky rumu
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 350 g čerstvé rebarbory
  • moučkový cukr

 

1 Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Cukr utřete s vejci a žloutkem do pěny. Rozpuštěné máslo smíchejte se smetanou, rumem a citronovou kůrou a vmíchejte ho do žloutkové směsi. Nakonec přimíchejte suchou směs.

2 Těsto rozetřete do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a nechte 10 minut chladit v lednici. Mezitím omytou rebarboru nakrájejte na asi 4 cm dlouhé kousky. Ty pak úhledně naskládejte – jako na obrázku – na povrch koláče (nezatlačujte je do těsta). rebarboru nakonec posypte moučkovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 45–55 minut.

 

Tvarohová bublanina s rebarborou

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 8

  • 250 g cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 plnotučný tvaroh
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 5 bílků
  • špetka soli
  • čerstvá rebarbora
  • moučkový cukr

 

1 Do mísy dejte cukr, olej, mléko tvaroh a vanilkový cukr a důkladně vše metlou prošlehejte. Pak postupně zašlehejte mouku s práškem do pečiva, a nakonec tuhý sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli.

2 Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a poklaďte kousky rebarbory. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20–25 minut dozlatova. Upečenou bublaninu poprašte moučkovým cukrem.

 

Piškotové řezy s jahodami a želatinou

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 8

  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 do pečiva
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 125 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • čerstvé jahody
  • 2 balení červeného želé

 

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, mléko, mouku s práškem do pečiva, a nakonec vmíchejte z bílků ušlehaný sníh. Těsto nalijte na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut.

2 Na vychladlý piškot ještě na plechu natřete krém připravený z tvarohu smíchaného s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Na krém poklaďte půlené jahody a zalijte je želatinou. Nechte ztuhnout.

 

 

 Jahodové taštičky

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 25 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 1 bílek
  • čerstvé jahody
  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr
  • máslo

1 Na vále zpracujte vláčné, nelepivé těsto z mouky, vejce, žloutku, soli a trošky vody. Těsto rozválejte na plát, vykrájejte kolečka a do každého dejte půlku jahody. Okraje kolečka potřete bílkem, přeložte a kraje přimáčkněte vidličkou.

2 Taštičky uvařte v osolené vodě – když vyplavou na povrch, jsou hotové. Po uvaření je nechte okapat a servírujte s kysanou smetanou, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek