Křehké kedlubny
Kedlubny plněné žampionovou směsí
Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4
- 4 kedlubny
- 150 g žampionů
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 20 g másla
- 100 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce strouhanky
- 80 g sýru gouda
- 1 lžíce zelené petržele
- sůl
- pepř
- čerstvá pažitka na ozdobení
1 Oloupané kedlubny povařte na mírném ohni 15 minut v osolené vodě, poté je zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat. Mezitím nakrájejte očištěné žampiony, mrkev a cibuli na malé kostičky a česnek nadrobno. Cibuli, česnek, mrkev a žampiony pak orestujte na másle, zalijte vývarem, přidejte nadrobno nasekanou petržel a duste 5 minut.
2 Z kedluben odkrojte vrní část a lžící je vydlabejte. Vydlabané kousky pokrájejte a 2 lžíce přidejte k houbové směsi. Sýr nakrájejte na malé kostičky a spolu se lžící strouhanky přimíchejte k houbové směsi.
3 Kedlubny naplňte a na plechu s pečicím papírem pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30–35 minut, dokud nezezlátnou. Podávejte posypané čerstvou pažitkou.
Salát s kedlubnou a jablkem
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 4 sladší jablka
- 4 kedlubny
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- špetka pepře
- 125 ml bílého jogurtu
- zelená petrželka
1 Oloupaná jablka a kedlubny nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Přilijte citronovou šťávu, přidejte jogurt, oslaďte, osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte a nechte asi 20 minut odležet v lednici.
2 Salát podávejte ozdobený nakrájenou zelenou petrželkou.
Pečené kedlubny
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 2
- 4 kedlubny
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
- zelená petrželka
1 Kedlubny oloupejte, odkrojte zdřevnatělé části a nakrájejte na středně velké kousky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozložte na plech potažený pečicím papírem.
2 Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C, potom je otočte a pečte dalších 10 minut dozlatova. Podávejte například jako přílohu posypané nasekanou zelenou petrželkou.
Kedlubnový salát s mrkví
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4
- 3 kedlubny
- 3 mrkve
- zelená petrželka
- čerstvá pažitka
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- piniové oříšky nebo jiná semínka
1 Oloupanou kedlubnu a mrkev nakrájejte na tenké proužky a dejte do misky. Přidejte nadrobno nakrájenou petrželku a pažitku.
2 V 6 lžících vody rozmíchejte po lžíci vinného octa, olivového oleje a třtinového cukru. Zálivku nalijte k salátu, promíchejte a nechte asi 20 minut odležet v lednici. Salát podávejte posypaný piniovými oříšky nebo jinými oblíbenými semínky.