Slavnostní polévky
Finská krémová polévka z lososa
- 500 g (či více) odřezků rybího masa
- 1 – 1,5 l vody
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- sůl
- celý pepř
- máslo
- 1 mrkev
- 3 brambory
- 300–500 g filetů z lososa
- 1 šálek smetany
- čerstvé bylinky (kopr, tymián, petrželka apod.)
- opečené krutony k podávání
Odřezky rybího masa dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, přidejte 1 celou cibuli, bobkový list, sůl a pepř. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi tak 20–30 minut. Sbírejte pěnu, hotový vývar přeceďte a vraťte do hrnce. V jiném větším hrnci na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nasekanou mrkev a brambory na malé kostičky. Orestujte, zalijte připraveným vývarem a vařte, dokud není zelenina měkká. Vložte asi polovinu nakrájeného lososa a 5 minut v polévce povařte. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte smetanu, promíchejte a podle chuti dosolte. Přidejte zbytek pokrájeného lososa, přiveďte polévku opět k varu a na mírném plameni vařte, dokud nebude maso provařené. Poté stáhněte z ohně, ochuťte nasekanými čerstvými bylinkami a nechte pod pokličkou ještě chvíli polévku dojít. Podávejte s opečenými krutonky z bílého pečiva.
Polská vánoční houbová polévka
- 100 g sušených hub (nejlépe hřibů)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1/2 pórku
- 2 stroužky česneku
- cibule
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř
- široké nudle
- zelená petrželka
Den předem dejte sušené houby do cedníku, propláchněte je proudem studené vody, vložte do misky, zalijte 0,5 litrem vody a nechte do druhého dne nabobtnat.
Druhý den vložte očištěnou kořenovou zeleninu a pórek do hrnce, zalijte 1,5 litru vody, přidejte celou cibuli, česnek a koření a přiveďte k varu. Přidejte nabobtnalé houby a poté k polévce přilijte z misky i vodu, ve které se houby máčely – opatrně ji slijte tak, aby se do polévky nedostal kal ze dna. Vařte asi 45 minut v nezakrytém hrnci. Poté polévku přeceďte přes síto vyložené plátnem a podle chuti dosolte a opepřete. Dejte do ní houby a pokrájenou mrkev. podávejte se širokými nudlemi uvařenými v jiném hrnci a nasekanou zelenou petrželkou.
Ruská rybí polévka Ucha
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 l rybího vývaru z odřezků
- 1 l vody
- 3 brambory
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
- 500 g rybího masa
- čerstvý kopr
V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm nakrájenou cibulku, poté přidejte nakrájenou mrkev, restujte asi 4 minuty a zalijte vodou a vývarem předem připraveným z rybích odřezků (nebo případně zeleninovým vývarem). Vložte brambory nakrájené na kostičky, sůl, koření a vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké. Přidejte rybí maso nakrájené na kostky, a ještě krátce na mírném ohni povařte, dokud nebude rybí maso uvařené (nepřevařte jej). Podávejte s nasekaným čerstvým koprem.