Vitaminy z citrusů
Pomerančová bábovka
- 250 g másla
- 250 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 vejce
- strouhaná kůra ze 2 pomerančů
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 150 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- 3 lžíce pomerančové šťávy
Máslo vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a pomerančovou kůrou. Po lžičkách přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a přilévejte pomerančovou šťávu. Z bílků ušlehejte sníh, jemně ho vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 60 minut při 175 °C. Nechte vychladnout ve formě. Mezitím si připravte polevu a polijte s ní vyklopenou bábovku.
Kachní prsíčka na pomerančích
- 600 g vykostěných kachních prsou
- 2 lžíce medu
- sůl
- kmín
- 4 pomeranče
- 200 ml vína nebo citronové šťávy
- olej
Vykostěná kachní prsa osolte a okmínujte. Pomerančovou šťávu vmíchejte do medu a zastříkněte vínem nebo citronovou šťávou. V této marinádě nechte maso asi 3 hodiny odležet. Pak maso vložte na rozpálený tuk a 10 minut po každé straně opékejte. Ozdobte plátky pomerančů a podávejte s brambory.
Domácí pomerančová marmeláda
- 2 kg bio pomerančů
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
Pomeranče nejprve s pomocí ostrého nože zbavte kůry i s bílou blankou (seřízněte ji). Pak pomeranče nožem rozdělte na měsíčky tak, že je oddělíte (odříznete) od vnitřních blanek. Ve výsledku dostanete čistou, odblaněnou pomerančovou dužninu. Dejte ji do hrnce a přiveďte k varu, přidejte želírovací cukr a povařte asi 3 minuty. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhanou pomerančovou kůru (pouze svrchní oranžovou část, která není hořká). Naplňte do vymytých skleniček, pevně uzavřete a nechte chvíli otočené víčkem dolů, aby se chytlo.
Tip: Podle stejného receptu můžete připravit také marmeládu z mandarinek, klementinek či tangerinek
Limetkový dezert
- 175 g máslových sušenek (například Bebe)
- 80 g másla
Na náplň:
- 3 velká vejce
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 limetek
- 125 ml limetkové šťávy
- 210 ml salka
- 80 g cukru moučka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Troubu předehřejte na 180 °C. Sušenky umelte nebo rozdrťte a dejte do mísy. Přidejte rozpuštěné máslo a dobře prohněťte. Pak sušenkovou směs urovnejte do dortové formy, upěchujte a dejte do lednice vychladit.
Oddělte žloutky a bílky. Rozšlehejte v míse žloutky. V druhé misce smíchejte salko s limetkovou šťávou a kůrou a pak ho vmíchejte do vyšlehaných žloutků. Směs nalijte na sušenkový korpus.
V čisté misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Většinu sněhu narovnejte na žloutkovou vrstvu, část naplňte do cukrářského sáčku a podél okraje formy vytvořte sněhové pusinky.
Pečte v předehřáté troubě 15 – 20 minut, dokud nejsou vrcholy sněhových pusinek zlatohnědé. Po upečení nechte vychladnout a pak dejte ještě důkladně vychladit do ledničky.
Filé s citrusovou omáčkou
- 4 rybích filetů podle vašeho výběru
- sůl a pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 1 polévková lžíce kaparů
- ½ šálku bílého vína
- 2 lžíce másla
Pomeranč překrojte na polovinu. Z jedné poloviny vymačkejte šťávu a druhou polovinu nakrájejte na tenké půlměsíčky. Totéž udělejte s citronem.
Rybí filety na obou stranách osolte a opepřete. Rozehřejte velkou pánev na střední teplotu. Přidejte lžíci olivového oleje, nechte rozpálit a vložte filety. Opékejte asi 3 minuty z každé strany. Přidejte víno, pomerančovou šťávu, citronovou šťávu, plátky citronu a pomeranče, kapary a máslo. Ochuťte trochou soli a pepře. Když omáčka začne bublat, snižte teplotu, přikryjte poklicí a nechte ještě asi 1 až 2 minuty rybu dusit. Podávejte s vařeným bramborem či dušenou zeleninou.
Citronové řezy
Na první vrstvu:
- 150 g másla
- 120 g cukru krupice
- 340 g hladké mouky
Na druhou vrstvu:
- 300 g cukru krupice
- 4 vejce
- 2 bio citrony (kůra a šťáva)
- 60 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
Předehřejte troubu na 180 °C. S pomocí mixéru nebo vyšlehejte cukr s máslem do pěny, pak přidejte mouku a vypracujte těsto. Rovnoměrně ho rozložte na plech vyložený pečicím papírem a upěchujte. Propíchejte vidličkou a dejte do trouby na 15 minut předpéct.
Mezitím smíchejte vejce, cukr, citronovou kůru, citrónovou šťávu, mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijte na předpečenou vrstvu a vraťte do trouby na dalších 25 minut, dokud není vršek zlatý. Nechte vychladnout na plechu, posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na čtverce.