Dobroty z modrého ovoce
Borůvková bábovka
Budete potřebovat
na těsto:
- 3 vejce
- 190 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 šálku oleje
- 280 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g zakysané smetany
- kůru z 1/2 citronu
- 170 g borůvek
- máslo na vymazání a mouku na vysypání formy
na polevu:
- 3 lžíce cukru moučka
- citronovou šťávu podle potřeby
- borůvky na ozdobu
Recept
Troubu předehřejte na 175 °C, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně do směsi zašlehejte olej. Přidejte smetanu a citronovou kůru. Potom vmíchejte mouku s práškem do pečiva a nakonec borůvky. Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct zhruba na hodinu. Špejlí vyzkoušejte, zda je dobře propečená. Nechte vychladnout a poté vyklopte.
Na polevu umíchejte cukr moučka s asi 2 lžícemi citronové šťávy a poté opatrně šťávu přidávejte, aby poleva nebyla moc řídká. Vychladlou bábovku polijte polevou a dozdobte borůvkami.
Císařský trhanec s ostružinami
Budete potřebovat
- 500 ml mléka
- 1 lžíci kysané smetany
- 4 vejce
- 40 g cukru
- 250 g hladké mouky
- sůl
- 40 g másla
- moučkový cukr
- ostružiny
Recept
Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte mléko, kysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, lehce osolte a vymíchejte na hladké těsto. Z bílků ušlehejte sníh s cukrem, sníh opatrně vmíchejte do těsta. Pak do těsta přidejte pár omytých ostružin. Na pánvi rozehřejte máslo, vlijte těsto, po jedné straně ho osmažte dozlatova a pak obraťte. Asi 2 minuty za několikerého obracení dosmažte. Osmažené těsto dejte do rozpálené trouby na střední rošt a pečte asi 8–10 minut, poté ho vyndejte z trouby a roztrhejte pomocí dvou vidliček na kousky. Trhanec posypte moučkovým cukrem a podávejte s čerstvými ostružinami.
Švestkový koláč
Budete potřebovat
- 250 ml kefíru nebo jogurtu
- 150 g rozpuštěného másla
- 300 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 2 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- půlené švestky
- mletá skořice
Recept
Troubu předehřejte na 180 °C. Utřete vejce s cukrem, přidejte rozpuštěné máslo, kefír a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Koláčovou formu potáhněte pečicím papírem, nalijte do ní těsto a na něj naskládejte půlené švestky řezem nahoru a jemně je poprašte mletou skořicí. Koláč vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova.
Tvarohový koláč s borůvkami
Budete potřebovat
na těsto:
- 100 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 60 g studeného másla
- 1 malé vejce (odděleně)
na náplň:
- 500 g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
- 250 g čerstvého sýra (můžete být i mascarpone nebo ricotta)
- 130 g cukru krupice
- vanilkový cukr
- 1 vanilkový puding (40 g)
- 2 velká vejce
- 200–250 g borůvek
Recept
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. Mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku. Pak přidejte jako první žloutek a pokračujte ve zpracování. Pokud se těsto ještě drolí, přidejte část bílku. Mělo by vzniknout hladké a kompaktní těsto. Hotové těsto rozválejte a vložte do připravené formy. Dejte předpéct do vyhřáté trouby na 15–20 minut dozlatova.
Tvaroh rozmíchejte s čerstvým sýrem do hladka, přidejte vanilkový cukr a pudingový prášek a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit. Do směsi zamíchejte borůvky a rozetřete ji na předpečený korpus. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopečte ještě asi 15–20 minut.