Oblíbená jídla z brambor – poduste je na pánvi
Dušené hovězí s mrkví a brambory
Doba přípravy: 4,5 hodiny Počet porcí: 6
- olej
- 1 cibule
- 800 g hovězího masa
- sůl
- hladká mouka
- 6 mrkví
- rajčatový protlak
- 450 ml hovězího vývaru
- 600 g brambor
- 2 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn
- barevný pepř
- čerstvá petrželka
1 Ve velké pánvi osmahněte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Maso osolte, poprašte moukou a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
2 Přidejte oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a brambory, zalijte vývarem, přidejte protlak a prolisovaný česnek, snítku čerstvého rozmarýnu a duste pod pokličkou asi 3–4 hodiny, dokud nebude maso měkké.
3 Podle chuti dosolte a opepřete a posypte nasekanou čerstvou petrželkou.
Krůtí maso s dýní a bramory
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4
- olej
- 1 cibule
- 400 g krůtího masa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- kari koření
- 1/2 dýně Hokkaido
- 4 střední brambory
- 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- čerstvá petrželka
1 Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený česnek, krůtí maso na kostičky a oloupanou dýni a brambory nakrájené na kousky. Osolte, opepřete, přidejte púl lžičky kari koření a opečte dozlatova.
2 Podlijte vývarem a nechte dusit doměkka. Podávejte ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.
Zeleninové ragú s brambory a tofu
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 brambory
- zeleninový vývar
- 3 červené papriky
- 5 velkých zralých rajčat
- 2 malé cukety
- rajčatový protlak
- 1 balíček tofu
- čerstvý tymián
- sůl
- pepř
1 Spařená a oloupaná rajčata a ostatní zeleninu nakrájejte na kostky, česnek na plátky. Na větší pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibuli a přidejte česnek, brambory a papriky. Zeleninu osolte, opepřete a trochu opečte.
2 Podlijte trochou vývaru, přidejte rajčata a cukety, pár lžic rajčatového protlaku a tymián. Duste, dokud není zelenina měkká. Nakonec přidejte na kostky nakrájené tofu, nechte prohřát a podávejte.