Polévkové variace plné vitaminů
Bramborovo-pórkový krém
Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 4
- 250 g oloupaných brambor
- 250 g pórku
- 1 litr vody nebo vývaru
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- slanina a pažitka k podávání
1 Brambory i pórek (včetně zelené části) nakrájejte, dejte do hrnce, zalijte vodou nebo vývarem a osolte. Vařte doměkka asi 40 až 50 minut. Poté dohladka rozmixujte.
2 Vmíchejte smetanu pro zjemnění, a ještě podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opečenou slaninou a nasekanou pažitkou.
Brokolicový krém s parmazánem
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4
- olivový olej
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 větší brokolice
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g parmazánu
- 500 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- opražené piniové oříšky k podávání
1 Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nakrájené stroužky česneku, vložte růžičky brokolice a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte doměkka.
2 Jakmile je brokolice měkká, rozmixujte polévku na hladký krém, zjemněte smetanou, přidejte nastrouhaný parmazán, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opraženými piniovými oříšky a hoblinkami parmazánu.
Polévka z červené řepy s řapíkatým celerem
Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4
- 500 červené řepy
- 1 velká cibule
- 100 g řapíkatého celeru
- olej
- sůl
- pepř
- ocet dle chuti
- 1 l vývaru
- 250 g zakysané smetany
1 Červenou řepu nahrubo nastrouhejte, cibuli nakrájejte nadrobno, řapíkatý celer na plátky. V hrnci na lžíci oleje osmahněte cibuli a celer, přidejte řepu, zalijte vývarem a vařte do změknutí zeleniny.
2 Rozmixujte na hladký krém, dochuťte solí a troškou octa a provařte. Vmíchejte zakysanou smetanu. Podávejte s nasekanými lístky řapíkatého celeru.
Cuketový krém s bazalkou
Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 kg cukety
- 1 l vývaru
- 1 šálek bazalkových lístků
- 4 lžíce kysané smetany
- sůl
- pepř
1 Cibuli nakrájejte nadrobno, cuketu na půlcentimetrová kolečka. V hrnci osmahněte cibuli, přidejte a krátce orestujte cuketu, zalijte vývarem, přidejte bazalku a na mírném ohni vařte asi 20 minut.
2 Polévku rozmixujte na hladký krém, přidejte zakysanou smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobenou lístky bazalky.
Jemný mrkvový krém
Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4
- 500 g mrkve
- 1 cibule
- 1 pórek
- 1 lžíce másla
- 1 l vývaru
- sůl
- pepř
- kari koření
1 Nakrájenou cibulku orestujte na másle, přidejte nakrájenou mrkev a pórek, zalijte vývarem, osolte, opepřete a okořeňte kari kořením podle chuti a vařte, dokud zelenina nezměkne.
2 Rozmixujte na krém, podle potřeby dochuťte a můžete podávat.
Smetanová polévka z pečeného česneku
Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6
- 2 palice česneku
- 4 brambory
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 1,5 l vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 snítky tymiánu
- olivový olej
- petrželka
- opečené krutony
1 Palice česneku očistěte, seřízněte trochu vršek, aby se odhalily stroužky, dejte na pekáč, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě na 180 °C asi 45 minut doměkka. Vychladlý česnek pak vymáčkněte ze slupek.
2 Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na kostičky. V hrnci na másle a orestujte cibuli. Přidejte brambory, krátce opečte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud nezměknou. Vmíchejte česnekovou pastu, nasekaný tymián a smetanu, nechte prohřát a rozmixujte dohladka. Podávejte s opečenými krutony a petrželkou.
Lahodná polévka z pečených rajčat
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6
- 1 a ½ kg masitých rajčat
- 6 stroužků česneku
- olivový olej
- čerstvý rozmarýn, tymián, bazalka, oregana, estragonu
- 300–500 ml vývaru
- 150 ml smetany
- sůl
- pepř
- cukr podle chuti
1 Rajčata odstopkujte a na spodní straně je nařízněte do kříže. Spařte je a oloupejte, nakrájejte na osminky. Zapékací mísu vymažte olejem, naskládejte do ní rajčata, na ně dejte celé stroužky česneku a snítky bylinek. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 220 °C.
2 Upečená rajčata s česnekem (bez bylinek) rozmixujte. Podle hustoty přilijte vývar, chvilku povařte, přidejte trochu sladké smetany a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, popřípadě doslaďte.