V barvách podzimu
Glazovaná dýňová bábovka
- 3 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mletého nového koření
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 3 velká vejce
- 1 šálek cukru
- 1/2 šálku javorového sirupu
- 400 g dýňového pyré
- 1/2 šálku oleje
Na polevu:
- 1 šálek cukru moučka
- 3–4 lžíce pomerančové šťávy
V míse nejprve smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením. V jiné velké míse pak vyšlehejte vejce s cukrem a sirupem a pak postupně zašlehejte dýňové pyré a olej. Nakonec do mokré směsi vmíchejte moučnou směs a těsto nalijte do formy na bábovku. Pečte asi 60 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečenou bábovku nechte vychladnout, vyklopte a poté polijte polevou připravenou z moučkového cukru a pomerančové šťávy.
Mrkvovo-dýňová krémová polévka
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 šálek dýně nakrájené na kostičky
- 1 kořenová petržel
- 3 mrkve
- 2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
- 1 lžička provensálského koření
- 1/2 šálku smetany + k podávání
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky
Nakrájenou cibuli a česnek orestujte na oleji, přidejte pokrájenou dýni, petržel a mrkev a opékejte ještě asi 5 minut. Přilijte vývar, ochuťte provensálským kořením a vařte 25 minut na mírném plameni. Nechte mírně vychladnout a polévku rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou lžící smetany a nasekanými čerstvými bylinkami.
Dýňový hummus
- 1 malá máslová dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 lžic sezamové pasty tahini
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1/2 lžičky soli
- 2–4 lžíce citronové šťávy
- nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr
- opražená sezamová (nebo dýňová ) semínka
- panenský olivový olej k podávání
Dýni nakrájejte na kostky, rozložte na plech potažený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 30 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Upečenou dýni rozmixujte, přidejte tahini, česnek, kajenský pepř, sůl a mixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, podle potřeby dosolte. Pokud je hummus moc hustý, zřeďte ho troškou vody. Podávejte s pečivem, ozdobený nasekanými bylinkami, sezamovými (nebo dýňovými ) semínky a olivovým olejem.